На сцені Будинку культури хор «Чебреці».

В  жовтні 2019  року у Кам’янець-Подільському, у Міському Будинку культури  відбувся Перший регіональний фестиваль творчості ветеранів «Слава», приурочений 75 – річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників.

Символічно, що свято було проведено в дні коли український народ відзначав  Міжнародний  день  людей похилого віку та День  Ветерана. Проведення фестивалю у Міському Будинку культури це велика честь для ветеранів війни та праці, адже його буквально недавно відкрили після затяжного багаторічного ремонту та реставрації. Сьогодні Будинок культури засяяв новими яскравими та різнокольоровими вогнями, тут часто проводяться різноманітні урочисті заходи як міського так і міжнародного рівнів.   Учасниками свята  стали хорові творчі колективи з  міста Кам’янець-Подільський, а також із Чемеровецького, Дунаєвецького, Новоушицького та Кам’янець-Подільського районів, Хмельницької області. Потрібно відмітити, що дуже гарно, на високому професійному рівні виступив на фестивалі хоровий колектив смт. Чемерівці «Чебреці» - керівник творчого колективу Марія Вінярська. Кам’янчани були дуже приємно вражені професійною майстерністю колективу, чудовим зовнішнім виглядом та гарними піснями, які виконував хор.

Голова ради ветеранів смт.Чемерівці Валентина Курохтіна вручає святковий каравай заступнику міського голови Кам’янець-Подільський Сергію Бабію.

Голова ради ветеранів смт.Чемерівці Валентина Курохтіна вручає святковий каравай заступнику міського голови Камянець-Подільський Сергію Бабію.

Сьогодні «Чебреці» - це великий і поважний гурт однодумців,   сильних духом, енергійних, добрих душею і серцем людей, які не звикли пасувати перед труднощами, а успішно долають їх. Вони показують приклади високої професійної, творчої майстерності,  наповнюють  яскравим позитивним змістом життя людей, роблять його кращим і світлішим.  Учасники хору, це прекрасний колектив невгамовних, творчих сердець, що завжди билися і б’ються в один такт, і не хочуть змиритися з повсякденною буденністю, а прагнуть принести людям радість і задоволення. Звичайно, що цей прославлений, добре відомий на Поділлі творчий колектив має свою історію. І славну багаторічну історію цього творчого коллективу, його найкращі сторінки написані саме чудовою, дуже порядною, доброзичливою  людиною, високопрофесійним фахівцем своєї справи Марією Вінярською. Чемеровецький аматорський народний хор «Чебреці»  був створений за ініціативи ветеранів війни та праці в березні 1987 року. Справа не тільки не зупинилася, а набула свого продовження і розквіту.

Сьогодні ми також з впевненістю можемо сказати, що честь і хвала тим людям, які започаткували таку добру справу, стали родоначальниками високої культури, добра і світла.  Звичайно, хор знаменитий своїми людьми, які незважаючи на жару і холод, дощ чи сніг йдуть на репетиції і шліфують свою професійну майстерність.  Велика заслуга в успішній діяльності хору належить художньому керівнику хору ВІнярській Марії Петрівні, яка керує колективом від початку його створення і до сьогоднішнього дня. В репертуарі хору різноманітні жанри: українські народні пісні, пісні періоду Великої Вітчизняної війни, художнє читання тощо. Хор має багато нагород, відзна к, та найбільше чого він досяг – це любов і повага від подолян, які завжди із захопленням слухають пісні свого улюбленого творчого колективу. Звичайно, як у кожного поважного колективу у «Чебреців» є свої проблеми – великі чи малі, але їх завжди потрібно вирішувати. І ось на допомогу творчим людям приходять благодійники, такі як Народний депутат України Олександр Герега, який виділив кошти для пошиття 18 комплектів жіночих костюмів. Є у творчого колективу і своя заповітна мрія – мати хороший сучасний баян. Всі учасники хору ветерани праці. Свого часу, своєю невтомною працею, сумлінним відношенням до  виконання своїх професійних обов’язків, глибокою порядністю ці люди заслужили глибоку повагу у жителів  міста Чемерівці та всього Подільського краю. З виходом на заслужений відпочинок вони продовжили свою працю на благо наших людей. Вони сьогодні - це яскравий приклад того, як треба служити своїй Батьківщині, своєму народу. Серед них  Олена Барило, Валентина Берлізова, Анатолій Борісов,  Ігор Бренич,    Галина Велічко, Марія Вінярська, Ірина Власенко, Микола Глінський, Людми ла Голик,  Лариса Гриньова, Надія Джигун, Євгена Дідик, Валентина Дубей, Микола Качурін, Леоніда Кобильник, Валентина Коруняк, Марія Кундис, Марія Лісневська, Станіслав Лісневський, Валерій Мужиловський,  Володимир Підвисоцький, Ніна Синишина, Микола Стецюк, Марія Суховерко, Ганна Трішнівська, Клавдія Шевченко, Валентина Юрчак.

На сцені Будинку культури виступає Марія Вінярська.

На сцені Будинку культури виступає Марія Вінярська. 

Про кожного з них можна довго розповідати, писати нариси, знімати кінофільми. Ось візьмемо для прикладу людину - легенду, яку без будь-якого перебільшення знає кожний житель містечка Чемерівці.  Це - Глінський Микола Гнатович. Все своє життя він   присвятив добрій справі - вихованню підростаючого покоління, чим заслужив глибоку повагу і шану від людей. Микола Гнатович -   колишній директор СШ № 1- людина  з великої літери, педагог – наставник, який дав крила, виховав, виростив і вивів в люди тисячі молодих людей, які сьогодні висловлюють йому за це свою глибоку подяку.   Його Величність Педагог, так гарно, ласкаво і з повагою називали його учні та вчителі СШ № 1.

Сьогодні Микола Гнатович, незважаючи на свій поважний вік приймає саму активну участь у громадському житті Чемеровець, займається суспільно-корисною працею направленою на соціальний захист населення, покращання життя людей. Особливою гордістю Миколи Гнатовича є  його багаторічна, активна участь у колективі художньої самодіяльності – ветеранському хорі «Чебреці», яким керує чудова людина, високопрофесійний фахівець своєї справи, чарівна жінка Марія Вінярська. Нехай же усі Ваші плани та задуми втілюються в життя, а творча невичерпна енергія , наснага та наполегливість стануть запорукою успіхів на професійній ниві. Хай Вас завжди супроводжують віра і надія, оптимізм і впевненість, а Бог благословить Вас та береже від бід і негараздів. До речі, це не перший успішний виступ ветеранського хору на теренах Подільського краю.

Так, 23 серпня 2017 року в Хмельницькому відбулося святкування Дня Державного Прапора України. Двадцять чотири хорові колективи  ветеранів війни та праці з усієї області прибули до обласного центру, щоб показати себе і гідно  відзначити це величне свято. 650 хористів, підіймаючи в руках українські стяги, натхненно і урочисто виконали Гімн України.  Учасники свята, також поклали квіти та вшанували світлу пам’ять українців, наших Героїв, які віддали своє життя за Честь, Свободу і Незалежність України. Патріотичний захід продовжився виступами хорових колективів у рамках 9 – го обласного фестивалю хорів ветеранів війни та праці області.  З великою радістю і задоволенням у цьому урочистому заході взяли участь і наші ветерани хору «Чебреці», під керівництвом Марії Вінярської. Тоді переповнений зал обласної філармонії, стоячи аплодував цьому творчому колективу, настільки  були виражені симпатії  людей, а їх душі і серця  були переповнені позитивними емоціями, радістю і захопленням.  Високо відзначили  творчий колектив  «Чебреців» Хмельницька обласна рада –Володимир Загородній і рада ветеранів області на чолі з Володимиром Купратим.  Потрібно відмітити, що на фестиваль «Слава», до Кам’янець-Подільського, разом із хоровим колективом 1 жовтня 2019 року прибули і члени ради ветеранів смт. Чемерівці на чолі з головою ветеранської організації Валентиною Курохтіною. Валентина Миколаївна, в минулому педагог-наставник  з великою повагою і любов’ю відноситься до цього чудового творчого колективу. Від імені делегації  смт.Чемерівці вона, в урочистій обстановці теплими словами привітала присутніх – представників міської влади, творчу інтелігенцію  і вручила пишний коровай заступнику міського голови Кам’янець-Подільського Сергію Бабію.     Поїздки та успішні виступи хору були би неможливими без спонсорської допомоги та підтримки яку надають  цьому творчому колективу небайдужі люди Подільського краю.

Рада ветеранів міста Кам’янець-Подільський на чолі з Почесним  Ветераном України, головою ради ветеранів міста Кам’янець-Подільський, членом Хмельницької обласної та всеукраїнської ради організації ветеранів України, членом  міськвиконкому,   полковником інженерних військ у відставці  Леонтієм Рогалем, висловлює щиру вдячність голові Чемеровецької селищної ради Олександру Собаню, голові ради ветеранів смт. Чемерівці Валентині Курохтіній, директору НВК № 1 Інні Собань, голові автотранспортного підприємства Миколі Головатому, виконавчому директору агрофірми «Україна СС «Агро» Володимиру Присяжному  за надану вагому допомогу і підтримку в організації і проведені Першого регіонального фестивалю «Слава».

Анатолій Бернадін. Керівник прес-центру ради  ветеранів міста Кам’янець-Подільський.

Фото автора.

2ogoloshenya