Національний природній парк Подільські товтри одне із найкрасивіших місць в Україні. Сотні туристів щороку відвідує це місце, особливо приваблює людей мальовнича Бакотська затока. Саме на природній красі вирішили й підзаробити окремі посадовці НПП "Подільські товтри".

Детальніше про "золотий" TITANIC "Подільських Товтр" у нашому відеосюжеті:

Наша газета неодноразово розповідала про ситуацію, яка склалася в природоохоронній установі. Упродовж двох років на посаді в.о директора парку перебуває хмельничанин Олександр Оцишен, який частенько потрапляв в телевізійні об'єктиви.

Нагадаємо, що ще на початку своєї діяльності на посаді Оцишен потрапив в неприємну ситуацію. Автомобіль посадовця зупинила місцева поліція, й запідозривши його в керуванні напідпитку виписала чиновнику штраф, однак через те, що Оцишену різко стало погано й на місце події прибула швидка допомога, яка забрала його в лікарню, протокол був складений неправильно, й згодом суд визнав його недійсним.

Детальніше про це дивіться у нашому попередньому відео:

 

Однак на цьому проблеми в Олександра Оцишена та призначеної ним своєї заступниці з рекреації Валентини Стельмах не закінчилися.

Внаслідок відкритого конфлікту із працівниками установи, яких вони звільнили юристи НПП "Подільські товтри" стали постійними відвідувачами судів різних рівнів. Протистояння дійшло піку, коли Олександр Оцишен взагалі заборонив працівникам відділу охорони парку виходити на воду та боротися з браконьєрством на Дністрі.

Детальніше про це дивіться у нашому попередньому відео:

   

На початку цього року працівники парку разом із представниками ГО "Національні дружини" в жорсткій формі вимагали пояснень від Олександра Оцишена. Однак чиновник, заручившись підтримкою однієї "неосудної" особи, яка дозволяла собі відкрито погрожувати, не визнавав своїх помилок. Між іншим інспектора парку Валерія Андрейцева, як і пророкувала вищезгадана особа дійсно було звільнено з роботи розпорядженням Оцишена. 

Детальніше про це дивіться у нашому попередньому відео:

 

Ймовірно, Олександр Оцишин та компанія почали вважати, що боротьба з тими хто не поділяв їх методи роботи закінчилася. І як з'ясували активісти вони розпочали свій не досить законний бізнес.

13 грудня 2018 року НПП "Подільські товтри" придбав за державні кошти швидкісний катер глісуючого типу з автомобільним причіпом для служби державної охорони НПП "Подільські Товтри". Його вартість, відповідно до інформації оприлюдненої на сайті публічних закупівель Prozorro, склала більше півмільйона гривень.

Однак активісти ГО "Національні дружини" з'ясували, що катер, за допомогою якого працівники охорони парку повинні берегти природу та боротися з браконьєрством на Дністрі, використовується не зовсім за призначенням.

Як з'ясували активісти на території рекреаційної зони, яка обслуговується працівниками самого Національного парку "Подільські товтри" здійснюється використання службового катеру у приватних комерційних цілях.

Спочатку працівник установи наполягав на тому, що цей катер належить парку й запропонував послугу з катання на воді, вартість якої 600 грн за 20 хв.

Громадські активісти вирішили оплатити т.зв. послугу, однак після катання на катері працівник парку відмовився надавати квитанцію, а згодом на вимогу показати документи на плавзасіб заявив, що катер приватний, а сам він працює на підприємця.

З'ясувавши ці обставини представники ГО "Національні дружини" викликали на місце події працівників поліції.

Колишній керівник державної охорони НПП "Подільські товтри", який був нещодавно звільнений з установи Олександр Спасюк розповів, що саме він наполягав придбати для відомства необхідний плавзасіб.

Також Олександр Спасюк вважає, що без погодження з Олександром Оцишеним, а особливо із Валентиною Стельмах, яка ї відповідає за рекреацію в Товтрах рядовий працівник парку самостійно не міг здійснювати подібну незаконну діяльність.

Однак це не єдиний спосіб заробітку грошей людьми, увага яких найняла держава охороняти природні багатства. Прямо в рекреаційній зоні парку, самі ж працівники установи здійснюють вилов риби за допомогою браконьєрських сіток.

Чи можна вважати позитивною діяльність на посаді керівників парку Оцишина та Стельмах – напевно, що ні. Це нарешті зрозуміли і у Мінприроди. 27 серпня на сайті відомства було оприлюднено інформацію про те, що новим директором парку призначено хмельничанку Ірину Іванівну Прокопець, якій і доведеться виправляти ситуацію в НПП "Подільські товтри".

Поряд із цим активісти ГО "Національні дружини" переконані, що звільнення Олександра Оцишена з посади не допоможе йому уникнути покарання за доведення парку кризове становище.

2ogoloshenya