Протягом останніх років в Кам'янці-Подільському активно обговорюється питання впорядкування зелених насаджень на роздільній смузі по вул. Князів Коріатовичів.

Одна частина кам'янчан вважає, що вічнозелені кущі самшиту, які були висаджені ще в Радянський час вже втратили свою естетичну цінність, інші ж навпаки ратують за їх збереження.

І якщо в радянський час на роздільній смузі все було впорядковано, існували місця для відпочинку, то в добу незалежності кущі самшиту розрослися, а на пішохідній доріжці спорудили величезні рекламні конструкції.

Ще у 2016 році виконавчим комітетом Кам’янець-Подільської міської ради прийнято рішення про проведення реконструкції зеленої роздільної смуги вул. Князів Коріатовичів. Головні міські комунальники навіть вказали точну причину такої різкої зацікавленості до цієї проблеми - у зв’язку із втратою естетичної привабливості та досягненням вікової межі зелених насаджень. Звичайно, якщо тривалий час не приділяти увагу впорядкуванню територій, а лише встановлювати рекламні конструкцій про ніяку естетичну привабливість й мови бути не може.

У 2017 році комунальники розпочали різати кущі самшиту на перетині з вулицею Гагаріна. Свої дії пояснювали необхідністю покращення оглядовості для водії. І тільки через рік, у жовтні 2018 року на відрізку смуги від вул. Лесі Українки до вул. Огієнка розпочали масштабні роботи з благоустрою. Насадження вічно зеленого  самшиту були зрізані, а на їх місці влаштовано газон, та висаджено кущі троянд. Окрім цього було облаштовано зручні  переходи та доріжки для пішоходів і на фінальному етапі з'явилася підсвітка та білий дерев'яний парканчик.

І якщо борці із самшитом зробили перший серйозний хід, то захисники обмежилися гнівними коментарями в соціальних мережах.

До відома самшит це одна з найдавніших декоративних рослин, яку використовують для озеленення та в декоративному садівництві. Рослину цінують за густу красиву крону, блискуче листя та здатність добре переносити стрижку, що дає можливість створювати з них живоплоти та бордюри, а також різноманітні фігури, що довго зберігають форму. Проте сама рослина має тривалий період зростання, в десятки років, а тому якщо зрізати вже наявні кущі на їх повторне відновлення потрібно буде чекати дуже довго.

Не словами, а реальними діями на захист вічнозелених насаджень став Георгій Телятицький. Зібравши однодумців та заручившись підтримкою міського голови, цими вихідними було організовано захід "Збережемо самшити". На запрошення ініціативної групи до Кам'янця-Подільського завітав доцент кафедри біологічного різноманіття університету ім. Т. Г. Шевченка Андрій Бут, який у доступній формі розповів учасникам акції про рослину та способи догляду за нею. Після цього ті кому не байдужа доля зелених насаджень міста розпочали розчищати кущі самшиту від сухого гілля та сміття.

Сподіваємося, що громада міста в тому числі завдяки таким акціям зможе більш відповідальніше відноситися до  впорядкування міста, й найближчим часом в Кам'янці-Подільському на вулиці Коріатовичів з'явиться прекрасний самшитовий парк

2ogoloshenya