Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

На Хмельниччині бюджетники вийшли на ProZorro і готові купувати газ по 30 грн за “куб”

На 15 вересня окремі бюджетні установи Хмельницької області оголосили тендера із закупівлі природного газу, в яких ціна за кубометр становить 30 грн і більше.

Про це свідчать дані системи ProZorro, пише НГП.

Городоцька міська рада має намір купити 32,7 тис. “кубів” очікуваною вартістю 981 тис. грн. За таких умов кубометр блакитного палива виходить 30 грн.

Ще дорожче готове придбати газ комунальне некомерційне підприємство “Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги” Хмельницької обласної ради. Закупівля на 130 тис. куб. м відштовхується від ціни 32 грн за “куб”.

Водночас 15 вересня Хмельницька обласна рада скасувала торги із закупівлі 62,7 тис. куб. м газів при очікуваній вартості 1,13 млн грн (у переразунку виходить 18,05 грн за кубометр). Причина відміни – подання для участі в торгах менше двох тендерних пропозицій.

Крім цього, трапляються випадки, коли учасники застосують банальний “тролінг”. На початку серпня Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги Хмельницької обласної ради оголосив тендер на закупівлю газу очікуваною вартістю 8 млн грн (20 грн/куб. м). 13 вересня відбувся аукціон з двома учасниками: ТОВ “Укр газ ресурс” (початкова ціна становила 7,29 млн грн) і ТОВ “Енерджі трейд груп” (7,99 млн грн). Під час 1 раунду “Укр газ ресурс” “впав” в ціні до 729,4 тис. грн! Його конкурент теж продемонстував “солідарність”, давши кінцеву ціну 730,4 тис. грн.

Замовник звернувся за обгрунтуванням аномальної ціни до газотрейдера, який дав найнижчу ціну. Адже, як пояснює бюджетна організація, “найбільш економічно вигідна пропозиція є меншою на 40 або більше відсотків від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників на початковому етапі аукціону”.

Як повідомлялося раніше, депутати Хмельницької обласної ради на черговій сесії 15 вересня зарезервували 32 млн грн на оплату енергоносіїв для бюджетних організацій. Потреба у коштах зумовлена суттєвим ростом ціни на природний газ. У додатковому фінансовому ресурсі орієнтована ціна одного кубометра газу виходить 21,2 грн. Фінансування розраховане до кінця поточного року і стосуватиметься близько 200 комунальних закладів охорони здоров’я, освіти, культури та соціального захисту.

За повідомленнями ЗМІ, на 15 вересня ціни на газ в Європі продовжують ралі – найближчий жовтневий ф’ючерс на спотовий індекс TTF на газ продовжив зростання до 964 доларів за тисячу кубів. Головний фактор зростання ціни – низький рівень запасів газу в підземних сховищах Європи при його обмеженому надходженні по трубопроводах і в зрідженому вигляді.

Крім того продовжує впливати виснаження російським Газпромом своїх європейських газосховищ, що посилює дефіцит газу на ринку. Водночас транзит через Україну газовий монополіст не нарощує.

За інформацією Української енергетичної біржі, на 15 вересня середньозважена ціна на природний газ становила 31,21 грн/куб. м. Для порівняння: 14 вересня – 25,07 грн/куб. м, 13 вересня – 23,12 грн/куб. м.

2ogoloshenya