Як стати патронатними батьками розповіли у Хмельницькій ОДА

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Так, діти тимчасово проживають з патронатними батьками, поки біологічні батьки не можуть самостійно забезпечити дітям належний догляд та виховання.

Сімейний патронат допомагає дітям, чиї батьки, в силу певних життєвих обставин, деякий час не можуть опікуватися ними. Бувають випадки, коли через недбалість або жорстоке поводження дітям загрожує небезпека. 

Інколи у дітей хворіють або помирають батьки й за ними нікому доглядати. Трапляється й так, що дітей залишають у пологових будинках ще при народженні і доки триває вирішення питань з «відмовою» мами, немовлята безпомічно чекають своєї долі на самоті в лікарняній палаті. У таких випадках їх на певний час беруть на виховання професійні патронатні сім’ї.

Майже щомісяця у Хмельницькій області є близько 100 дітей, які потребують розміщення у патронатній родині. А таких родин в області немає, у 2020 році дві сім’ї виявили бажання стати патронатними і для цього проходять відповідну підготовку.

 

2ogoloshenya