Риба без документів-небезпечна: на Хмельниччині незаконно торгують уловом

З початку січня 2020 року, Хмельницьким рибоохоронним патрулем, зафіксовано 102 випадки незаконного продажу риби на стихійних ринках області.

На усіх порушників складено адмінпротокол за ч. 1 ст. 88-1 КУпАП.

Купляти рибу на стихійних ринках може бути небезпечно для життя, розповідають державні інспектори рибоохоронного патруля Хмельниччини.

Купуючи рибу на стихійних ринках з рук без документів, невідомого походження та невстановленої якості, яка як правило являється браконьєрським уловом, покупці підтримують браконьєрів і тим самим стимулюють їх до нових правопорушень.

Навіть якщо риба виловлена із дотриманням Правил любительського і спортивного рибальства, її можна використовувати лише для особистого споживання і забороняється продавати.

Якість і свіжість продуктів на стихійних ринках сумнівна. Продукти, які безконтрольно реалізуються - навряд чи проходять лабораторний контроль, який підтвердить про безпеку та якість. Також часто продавці не проходять обов’язкові профілактичні медичні огляди та не мають можливості дотримуватися правил особистої гігієни, не мають санітарного одягу. І тому є усі шанси не лише придбати недоброякісну продукцію, а й захворіти на інфекційні хвороби або отримати отруєння.

У реалізаторів риби також повинні бути документи, які б свідчили про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та сертифікат якості.

Риба з любительського лову використовується лише для особистого споживання, однак не для продажу.

Торгівля живою рибою без відповідних документів, є порушенням ст. 7 Закону України «Про тваринний світ», положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», пункту 3.14 Правил любительського та спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 15.02.1999 № 19.

2ogoloshenya