Контактних осіб хворого на COVID-19 не тестуватимуть: нові правила ПЛР-тестування

З 21 вересня в Україні оновлено стандарти медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію, що змінюють підходи до контролю одужання та ПЛР- тестування. Відповідний наказ опубліковано Міністерством охорони здоров’я.

Про це під час брифінгу повідомив перший заступник голови Хмельницької облдержадміністрації Роман Примуш.

«Зокрема, змінюється підходи до ПЛР-тестування. Тест буде здійснюватися  лише у випадку наявності ознак захворювання. Якщо раніше тестували контактних осіб незалежно від того, чи були у них на 14 день симптоми, чи ні, то тепер обов’язковому дослідженню підлягатимуть особи з підозрою, пневмонією та позитивним ІФА-тестом», – зазначив посадовець.

Також він наголосив на зміні критеріїв для осіб, яких будуть вважати такими, що одужали. Як і раніше, підтвердженням цього є негативний ПЛР-тест. Якщо ж особа захворіла на COVID-19 і вже минуло 10 днів з появи симптомів, а впродовж наступних 3-х днів симптомів захворювання немає, то лікарняний можна закривати без ПЛР-дослідження.

Зі слів Романа Примуша, це ж стосується і контактних осіб.

«Якщо раніше контактні особи після 14-денної самоізоляції могли приступити до роботи лише після негативного ПЛР-тесту, то зараз такого не вимагається. Якщо людина упродовж цього періоду не мала ніяких симптомів захворювання, то вона може без лабораторного підтвердження виходити на роботу або навчання», – уточнив Роман Примуш.

 

Джерело

2ogoloshenya