Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

На Хмельниччині створять язичницький парк

Двометрову фігуру язичницького бога Світовида, встановили на березі річки Горинь, що у Славуті.

Автор фігури, Микола Мельничук розповів, - разом з однодумцями-волонтерами, хочуть закласти на цьому місці тематичний парк, пише Суспільне.

За його словами, ідол вільна і шоста, чи сьома за ліком копія збручанського Світовида, знайденого в Тернопільській області, який експонується в краківському археологічному музеї в Польщі.

Скульптор виготовив Світовида з армованого бетону та каже, що намагався якомога точніше передати висічені в камені зображення збручанського ідола.

"Максимально старався передати текстуру, наче це висічено з каменя. Важко було оці наївні малюнки вирізати. Легше було б виліпити їх. Від мене це абсолютно безкоштовна робота, над роботою працював півтора тижня", - каже Микола Мельничук.

Автор статуї каже, що встановлений ідол викликав реакцію хрещених містян у соцмережах.

Скульптора та волонтерів звинувачували в поверненні у язичництво та проведенні темних обрядів жертвоприношення на капищі. Микола Мельничук каже: ідол для краси, а не для поклоніння. А те, що містяни вважали капищем, насправді - місце для багаття, де туристи могли б смажити шашлик.

Встановлений ідол викликав реакцію хрещених містян у соцмережах. Фото: Суспільне

"Копію зробили, бо вона теж має право на існування, і задум - тематична зона відпочинку, туристичний об’єкт. Коли навіть сплавляються Горинню на байдарках, то його видно здалеку", - говорить Микола.

Біля Світовида встановили ослони, зробили місце для багаття, навколо викосили чагарники. Місцевий житель Сергій Зобов посадив 20 яблунь та доглядає за деревами. Микола Мельничук каже: хоче, щоб у майбутньому тут був культурний парк відпочинку.

"Багато людей було задіяно тут. Ходимо, прибираємо. Хотілося б, щоб це все берегли, не ламали", - каже автор фігури.

У цьому місці на березі Горині в днину відпочиває чимало містян, які залишають після себе різний непотріб, розповідає славутчанин Анатолій Казіміров.

"Ми бачимо, в якому стані зараз природа, і річка Горинь. Багато по берегах сміття, люди чомусь одним днем живуть. Так не можна, бо скоро ми побачимо один великий смітник", - говорить житель Славути.

2ogoloshenya