Внутрішньобудинкові газові мережі потребують системного обслуговування та контролю

Як убезпечити себе, своє життя  і не наражати на небезпеку сусідів при використанні газових приладів? Хто має контролювати стан внутрішньобудинкових газових мереж та відповідати за їх обслуговування?

Ці та багато інших актуальних питань обговорили днями на «Суспільному телебаченні» за участі Анатолія Нестерука, заступника Хмельницького міського голови, керівника   Хмельницької обласної організації голів правління ОСББ Богдана Малінського та Сергія Смолінського, представника АТ «Хмельницькгаз». 

Адже на сьогодні  жителі всього лише більш як двох сотень  багатоквартирних будинків на Хмельниччині мають укладені договори на обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. І якщо упродовж кількох десятків років цим питанням опікувались газорозподільні компанії, то віднедавна,  у зв’язку із змінами законодавства, ця послуга стала ринковою і надається лише на підставі укладених договорів з відповідними компаніями, що мають необхідні документи на проведення  робіт.  А  «Хмельнцькгаз»  є   одним  із учасників цього ринку.

Тож відповідно до чинного законодавства, за стан газової системи будинків відповідають їх власники або балансоутримувачі. Для цього вони мають обрати ліцензовану компанію, яка здійсненюватиме технічного обслуговування. Однак, перш ніж обрати надавача послуги, співвласники  повинні підписати Акти розмежування з АТ «Хмельницькгаз», що є прямою вимогою законодавства. Адже необхідно встановити чітку межу між газовими трубами, що належать мешканцям будинку,  та мережами, які обслуговує газорозподільна компанія. Лише після підписання Актів, власники мають право укладати договір на технічне обслуговування з будь-якою організацією, що має ліцензію та усі дозвільні документи на проведення  робіт з технічного обслуговування  на конкурентній основі.

Таке нововведення стало справжнім  викликом  для власників як  приватних будинків, так і  представників ОСББ, оскільки на практиці питання відповідальності  при укладанні  договорів є невизначеним.  Як  переконаний  представник ОСББ Б.Малінський,   вся система газових мереж має бути підконтрольна оператору ГРМ.  А в тариф логічно  було б  закласти витрати на обслуговування внутрішньо будинкових  мереж.

Тож аби не допустити аварійних ситуацій, необхідне якнайоперативніше реагування та вирішення питання безпеки з боку держави.

«Сьогодні,  в умовах економічної кризи,  такі законодавчі зміни  не є доцільними, - вважає   заступник  Хмельницького міського голови Анатолій Нестерук. -   Уряду необхідно  терміново подати пропозиції, щоб внести зміни  до газового кодексу і зобов’язати усі газорозподільні компанії  обслуговувати внутрішньобудинкові мережі, як це було раніше».

 

«Система газопостачання в області, народжена ще з 50-років,  є вкрай зношеною.  Газові прилади  знаходяться в експлуатації 30-40 і більше років та потребують термінової заміни. Тож вкрай обов’язковим є проведення  технічного обслуговування та профілактики  як системи в цілому, так і газового обладнання, - зауважив Сергій Смолінський. Зокрема,  обладнання для газової плити – має перевірятись 1  раз на 3 роки, для проточного водонагрівача (колонки) чи  опалювального  приладу –  1 раз на рік.  Також щорічного обов’язкового контролю  вимагають вентиляційні  та димові  канали. 

Тож газовики наголошують на категоричній  забороні самостійного  втручання в систему, а при виявленні запах газу – негайно викликати аварійну службу 104. 

Адже лише від пильності та відповідальносмті кожної із сторін залежить   комфорт і  безпека використання та доставки природного газу. 

На сьогодні «Хмельницькгаз» має великий досвід, усі необхідні ресурси та кваліфікованих спеціалістів, аби проводити на високому рівні технічне обслуговування багатоквартирних будинків та приватних помешкань  області. Тож  споживачам необхідно в найкоротші строки обрати собі обслуговуючу компанію, щоб не допустити аварійних ситуацій та нещасних випадків, адже газова система потребує постійного контролю та  профілактичних заходів.

Наразі відсутність регулярного технічного обслуговування внутрішньобудинкової системи газопостачання призведе  лише до погіршення її технічного стану, а також непередбачуваних  наслідків та аварійних ситуацій. Тому задля безпеки мешканців кожного будинку необхідно оперативно обрати обслуговуючу компанію та укласти з нею відповідний договір. 

2ogoloshenya