Вчені показали, які країни постраждають від радіації у разі аварії на ЗАЕС (ВІДЕО)

У разі виникнення катастрофи на найбільшій атомній електростанції у Європі, радіаційна хмара дістанеться до Польщі, Білорусі та країн Балтії.

Вчені спрогнозували, як пошириться радіаційне забруднення у разі виникнення катастрофи на Запорізькій атомній електростанції, яку окупували росіяни й організували на її території склад боєприпасів.

За сьогоднішньою інформацією, ЗАЕС повністю відключена від мережі.

заес відключення

Крім цього, система моніторингу пожеж зафіксувала займання полів на південних околицях м. Енергодар. Це помітно на космічному знімку, який зроблений сьогодні о 13:00. Відстань до промплощадки ЗАЕС приблизно 5 км.

Читайте також: У Хмельницькому роздають протирадіаційні таблетки – як отримати та що з ними робити

 

КАРТА ПОЖЕЖА ЗАЕС

Довідка: Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією у Європі й аварія на ній буде катастрофою не лише для України, але й для сусідніх держав. Вчені Українського гідрометеорологічного інституту спрогнозували, що за погодних умов станом на 15-18 серпня, радіаційне забруднення із ЗАЕС пошириться на захід й зачепить територію Білорусі, Польщі та країн Балтії.

Читайте також : При витоку радіації на ЗАЕС розчин йоду не допоможе, – Мінохорони здоров'я України

Найвищі значення концентрацій радіоактивних аерозолів можуть спостерігатися в межах території України, особливо у ближній зоні від джерела викиду, радіусом 50-100 км у всіх напрямках від ЗАЕС. Значні концентрації радіонуклідів можуть досягти столиці України та Донбасу.

2ogoloshenya