При витоку радіації на ЗАЕС розчин йоду не допоможе, – Мінохорони здоров'я України

Єдиним препаратом для ефективної йодної профілактики залишається калій йодид. Але його не рекомендують вживати людям старше 40 років. До того ж, препарат не можна використовувати для профілактики.

Розчин йоду не врятує від радіації, якщо людина потрапить у район радіаційного витоку.

А єдиний препарат для йодної профілактики, калій йодид, не рекомендується вживати у саме його профілактичному сенсі - тільки у випадку, якщо є небезпека радіації, повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Читайте також: 

Як правильно використовувати калій йодид?

Єдиним препаратом для захисту є саме калій йодид. Але його не рекомендовано вживати людям, які старші за 40 років (виняток - вагітна жінка, або така, що годує грудьми). Після 40 років щитоподібна залоза майже не накопичує радіоактивний йод, тому вживання препарату не дасть жодної користі. Також варто пам'ятати, що калій йодид захищає від радіації тільки щитоподібну залозу.

Розрахувати потрібну дозу допоможе лікар. Важливо не плутати міліграми (мг) та мікрограми (мкг). Одна таблетка калію йодиду для вживання містить 125 мг активної речовини.Коли конкретно потрібно приймати калій йодид?

Препарат не можна приймати "профілактично" - тобто, постійно та кожен день. Його потрібно приймати один раз за шість годин до надходження радіоактивного йоду в організм.

"Зважаючи на малу ймовірність прогнозування такої ситуації, допустимим для прийому препарату є проміжок часу від 24 годин до моменту надходження радіоактивного йоду до організму та до 8 годин після його впливу" - додає міністерство.

Якщо приймати препарат пізніше, або раніше, це може зашкодити організму.

Чи можна замінити калій йодид розчинами йоду або таблетками та харчовими домішками?

В жодному разі ні. Спроба замінити препарат різноманітними розчинами йоду (спиртовий розчин йоду, розчин Люголя, повідон-йод та ін.) небезпечна. Такі розчини дійсно мають у складі той самий калій йодид, але вони не всмоктуються та не накопичують йод у щитоподібній залозі, отже їхнє використання не має сенсу.

Щобільше, використання розчинів внутрішньо, або нанесення великої кількості розчину на шкіру, може призвести до тяжких хімічних опіків ротової порожнини, шкіри, стравоходу тощо.

Спроби йодної профілактики із використанням таблеток або харчових домішок, які містять у складі калій йодид, також не дадуть результату. Річ у тому, що концентрація калій йодиду в них буде занадто мала - людина фізично не в змозі спожити стільки таблеток або домішок.

Чи потрібно приймати калій йодид людям, які пережили операцію з видалення щитоподібної залози?

Ні. Якщо залозу видалили частково, то потрібна консультація лікаря.

Що робити, якщо вже почав приймати калій йодид профілактично?

Припинити, якщо приймалася повна доза у 125 мг. Якщо неповна, то припинити та користуватися у разі потреби інструкціями МОЗ.

2ogoloshenya