Слідство.інфо презентували фільм про чоловіків, які зазнали сексуального насильства з боку російських військових

Документальна стрічка Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами, створена командою журналістів, розповідає про сексуальне насильство як воєнний злочин, скоєне військовими армії рф під час окупації міста Херсон.

«У нас давно була ідея розслідувати цей вид воєнного злочину. Про сексуальне насильство говорять неохоче, але саме про сексуальне насильство щодо чоловіків говорять найменше. З іншого боку, це один з найбільш жорстоких видів злочинів. Я дякую чоловікам, які погодилися розказати свою історію. Без них нічого не вийшло б», — розповіла під час презентації фільму його авторка, журналістка Яна Корнійчук, передає НВ.

Герої стрічки — четверо чоловіків, які були викрадені російськими військовими та незаконно утримувалися у херсонській катівні. Вони пережили тортури: побиття, катування струмом та сексуальне насильство. Двоє з них — Сергій Чудинович та Віктор Солдатов — погодилися розповісти свої історії відкрито.

«Я знаю, як людям важко говорити правду. У мене була мотивація розповісти навіть не про катування чи сексуальне насильство. Я бачив відео людей, які теж потрапляли до росіян, я бачив, як вони акуратно про це говорили. Таким чином створювалося неправильне інформаційне тло: ну, побував у росіян, ну, поговорили. Усе це обман. Тому, коли я дізнався про презентацію фільму, відразу захотів приїхати», — так розповів про свою мотивацію взяти участь у зйомках, а також бути присутнім на презентації Сергій Чудинович, священик, батько чотирьох дітей.

За час, поки в Україні триває повномасштабна війна, Генеральна прокуратура України зафіксувала 280 фактів сексуального насильства проти українців, яке вчиняли військові російської армії. Серед них 101 випадок — сексуальне насильство, скоєне щодо чоловіків. Це зґвалтування, а також погрози та спроби зґвалтування, примусове оголення, каліцтво або насильство над статевими органами, примус дивитися на сексуальну наругу над близькими, повідомляють у Слідство.інфо з посиланням на Генпрокуратуру.

2ogoloshenya