Бахмут у кліщах ЗСУ: чому тікає Пригожин і чи випустять "Вагнер" з України

Ще 20 травня, вчергове з бравадою звітуючи про повне "захоплення" Бахмута, власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив про виведення своїх найманців з українського міста.

Пізніше зазначалося, що цей процес завершать до 10 червня, а на позиції "вагнерівців" нібито зайдуть російські регулярні війська. У допомогу ворожим бійцям Пригожин пообіцяв залишити двох людей – "Доліка" і "Бібера". Чи справді відбувається великий вихід "вагнерівців" з Бахмута і чи є в росії сили на Бахмутському напрямку - своїми думками у програмі "Руно. Війна" поділився військовий експерт Олег Жданов, передає Апостроф.

Пригожин під час свого великого інтервʼю сказав дуже сакраментальну фразу. Відповідаючи на запитання журналіста, він підтвердив, що на сьогоднішній день досі не існує погодження чи дозволу від Герасимова на передачу позицій у Бахмуті регулярним частинам збройних сил російської федерації. Те, що він виводить сили, і розвідка наша це підтверджує – це доволі маленькі тактичні групки. Він їх відправляє, як зʼясувалося, на Азовське узбережжя. Тож ніхто його з України не випустить.

Пригожин якщо і виведе щось, то їх перекинуть, знову таки, на доволі серйозну ділянку фронту. І це може бути якраз Азовське узбережжя. А вийде він повністю чи не вийде – я би сказав, дуже відкрите питання. Незважаючи на те, що туди частково заходять регулярні частини російської армії, той самий 1-й армійський корпус… Так, вони можуть підсилити ці позиції або прийняти деякі позиції чи опорні пункти. Але не факт, що вони в повному складі зможуть вийти. За різними оцінками, "вагнерівців" там може налічуватися десь 6-7 тисяч осіб.

А щодо відео з цими "льоліками і боліками" (Пригожин пообіцяв залишити в місті двох "вагнерівців" – "Бібера" та "Доліка" – Апостроф), то Пригожин так принижує Герасимова з Шойгу. І при чому вимагає від них погодження на передачу позицій від "Вагнера" до регулярних частин російської армії…

Пригожин – не дурна людина. Він розуміє, що з Бахмутом може зараз статися несподіванка – його можуть втратити. До речі, навіть WSJ писало, що росія зайшла в тупик з Бахмутом. Наше просування на флангах уже сьогодні забезпечує нам майже перехресний вогонь. Принаймні західна і південна околиці чи частини міста знаходиться під перехресним вогнем нашої артилерії. Будь-яке безпечне переміщення військ стає фактично неможливим. Там вже бої ідуть в районі Кліщіївки на сьогоднішній день. Якщо ми обійдемо північніше Кліщіївку, то ми беремо під вогневий контроль головну трасу забезпечення гарнізону Бахмута.

Тоді питання – як їм утримувати Бахмут?! До речі, зверніть увагу, що ми втримали Бахмут навіть в умовах того, що дві основні дороги були майже перерізані. І все одно ми утримували Бахмут, забезпечували гарнізон. Сьогодні досі в районі "літачка" ми ще й проводимо рейди вглиб оборони російських військ та завдаємо доволі суттєве вогневе ураження. Тож остаточне захоплення Бахмута так і не відбулося.

До речі, на місці Герасимова я поставив би умову Пригожину: якщо ти хочеш вийти з Бахмута, то йди фоткайся біля таблички, де позначений кордон на південно-західній околиці Бахмута – тоді будемо розмовляти. А взагалі в Бахмуті вони видихнулися. До речі, навіть є інформація від нашої розвідки, що з Авдіївки та Вугледара знімають війська та перекидають регулярні частини російських військ на Бахмутський напрямок. Там з резервами дуже і дуже складно.

2ogoloshenya