Виявлення зрадників у лавах спецслужб є важливим в тому числі й через те, що ними поповнюється обмінний фонд, а це можливість повернути українських героїв на Батьківщину через обміни.

Про це голова Служби безпеки України Василь Малюк розповів в інтерв’ю Дмитру Комарову в спецпроєкті "Рік. За кадром".

"Наша задача зараз - якісно виявити, задокументувати та притягнути до відповідальності отаких негідників. Надалі, коли вони у кайданках, це в тому числі поповнення нашого обмінного фонду, за рахунок якого можемо повертати наших героїв. Зрозуміло, що ці контррозвідувальні заходи не почалися рівно 24 лютого 2022 року. Контррозвідувальний режим був посилений набагато раніше, і велика кількість тих ворожих агентурних елементів також були виявлені раніше. Але коли тій агентурі посилали ті чи інші задачі на месенджери, вони почали їх швидко виконувати та швидко збирати інформацію. Це і нам дало можливість їх більш якісно задокументувати. Тому спочатку війни, зрозуміло, що "трофеїв" у кайданках у нас з'явилися значно більше", - сказав Малюк.

За його словами, якщо у спецслужбі виявляють зрадника, який збирає інформацію щодо тих чи інших оперативних задумав та реалізації і передає ворогу, то є ризики. "Більше того, під ризиком ті, хто виконує їх. А якщо ми візьмемо ті завдання, які виконується на тимчасового окупованих територій, то зрозуміло, що ми не можемо наражати на небезпеку агентурний апарт та наявні сили та заходи. Тому, надзвичайно, важливо своєчасно їх виявити, задокументувати та ув'язнити", - додав голова СБУ.

Керівник СБУ також зазначив, що ворог працює комплексно. Використовує для вербування вразливих людей. Тих, у кого так звана "ватна" підсвідомість, а в подальшому це вже й частково матеріальна залежність, адже за послуги по збору та передачі РФ платить чималі кошти.

Як приклади Малюк навів розслідування кримінального провадження щодо колишнього керівника Головного управління СБУ в Автономній республіці Крим Олега Кулініча з ФСБ Росії, колишнього заступника голови Управління СБУ у Харківській області та тимчасово в.о начальника Інституту підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки НПУ імені Ярослава Мудрого Юрія Рябухи, який був резидентом російської розвідки. Нагадав й про викриття одного з керівників відділу служби на Запоріжжі, який також працював на ворога.

Водночас голова СБУ зазначив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії у спецслужбах не відбулося тотального перебігу на бік ворога і навіть попри те, що ворожі спецслужби дуже тривалий час проникали у середину спецслужб України.

"Головне те, що Служба безпеки України самоочищується. Вона виявляє у наших лавах цих ворожих щурів, якісно їх документує, затримує та притягує до відповідальності", - сказав Малюк та додав, що СБУ викриває таких зрадників і в інших правоохоронних органах та органах влади", - додав Малюк.

2ogoloshenya