Для відсічі Росії Україна готує арсенал вартістю понад $30 млрд, - Bloomberg

Україна готується до контрнаступу, який може підштовхнути Росію до завершення війни або показати, що жодна зі сторін не має достатньої вогневої потужності для переваги. 

Щоб перемогти, Києву потрібно застосувати арсенал зброї від західних союзників вартістю понад 30 мільярдів доларів.

Про це йдеться в публікації Bloomberg, передає Цензор.НЕТ.

Видання відзначає, що допомога, яку Україна отримала з грудня, коштує більше, ніж будь-який член НАТО, крім США, витрачає на зброю за рік.

Контрнаступ, на думку Bloomberg, може допомогти покласти край вторгненню РФ. Але цього разу ЗСУ може бути складніше досягнути успіху, ніж торік під Харковом, адже контрнаступ вже не буде несподіванкою. Україна має провести складну загальновійськову операцію без переваги в повітрі, скоординувавши дії піхоти, бронетехніки, саперів та ППО.

Видання зазначає, що якщо Україна досягне лише незначних успіхів, як росіяни біля Бахмута, це може призвести до чергового зимового тупика і посилення тиску на Київ з метою змусити його відмовитися від повернення захоплених територій в рамках угоди про припинення вогню.

Головні цілі контрнаступу, імовірніше за все, будуть на півдні.

Для прориву оборони росіян знадобиться спецобладнання для розмінування, перекриття окопів і знесення бункерів, яке надіслали союзники. Також будуть потрібні сотні вантажівок і транспортерів - щоб перемістити важку бронетехніку на позиції швидше, ніж РФ зможе відреагувати.

Трекер підтримки України від Кільського інституту свідчить про те, що з лютого 2022 року союзники відправили Україні озброєнь на суму понад 67 мільярдів доларів, пік припав на грудень.

арсенал зброї

3 травня 2023 року США погодились відправити Україні ще одну партію озброєння на суму 300 млн доларів, в тому числі більше боєприпасів, вантажівок, причепів і діагностичного обладнання для ремонту, а також гаубиці і ракети HIMARS. Оголошений 9 травня пакет США вартістю 1,2 мільярда доларів включатиме критично важливі поставки 155-мм артилерійських снарядів і зенітних ракет.

В Україні також занепокоєні тим, що важливі системи ППО - зокрема, ЗРК середньої дальності радянських часів "Бук", - вичерпують свої запаси ракет.

Українські лідери також закликають надати Україні сучасні літаки і ракети класу "земля-земля" великої дальності ATACMS, які Вашингтон поки що не бажає надавати.

Також без відповіді залишається питання, чи достатньо у росіян військ, щоб утримувати оборонні споруди, які вони вирили на окупованому півдні України взимку. Якщо ні, то їм доведеться вгадувати, де українці атакуватимуть, що дасть Києву можливість застати їх зненацька і обійти з флангу.

Якщо Україні вдасться прорвати лінію фронту, кількість військ і техніки може стати критичною, оскільки для прориву через будь-які проломи знадобляться резерви.

2ogoloshenya