Полювання на Patriot: що задумали у Кремлі

Російських окупантів охопила ідея фікс зі "знищення" західних ЗРК.

Україна в рамках військової допомоги отримала від Німеччини ще одну систему ППО Iris-T SLM. Дата її прибуття додатково не уточнюється, пише Апостроф.

У квітні стало відомо, що ЗСУ отримали системи ППО із США, Нідерландів та Німеччини. Тоді до пакету допомоги увійшли американський ЗРК "Patriot" та системи IRIS-T, які посилили оборонні можливості на тлі постійних ракетних атак окупантів та нальотів ворожих БПЛА. 23 квітня українське командування повідомило, що один дивізіон "Patriot" заступив на бойове чергування. Відразу після цього російські окупанти інтенсифікували ракетні удари по цивільних об'єктах нашої країни. У тому числі з метою виявлення розташування американських ЗРК. Подробиці читайте у колонці військово-політичного оглядача групи "Інформаційний спротив" Олександра Коваленка спеціально для "Апострофа".

Останнім часом на тлі цілеспрямованих ракетних ударів російських окупантів по цивільному населенню країни, все частіше з'являються підстави підозрювати, що за цими військовими злочинами та актами "ракетного тероризму" ховається важливіша для кремлівського командування мета, ніж просто деморалізація населення. За понад рік відкритого вторгнення в українців виробився свого роду "імунітет" до військових загроз.

У Кремлі, швидше за все, вже зрозуміли, що терористична тактика, удари по цивільних об'єктах, промисловості та енергетичних об'єктах не принесла і не дасть їм очікуваного результату. Ніхто в Україні не здригнеться і на "переговори" з агресором не піде.

Відповідно, виникає підозра, що нещодавні ракетні удари мали ще одне супутнє завдання або кілька завдань. Окупаційному командуванню добре відомо, як наші ППО чудово справляються з вистеженням та знищенням того уніфікованого боєкомплекту ракет, які мають росіяни.

Фактично кожен удар ракетами та дронами-камікадзе виконував і супутнє завдання, окрім основної мети з розкриття ППО. Саме завдяки цьому командування росіян намагається скласти карту розміщення тих чи інших засобів ППО згідно з ешелонами та кількісним насиченням. За допомогою таких дій російська розвідка може з високою ймовірністю з'ясувати не тільки чим саме російська ракета або дрон були збиті (Gepard'ом або IRIS-T, NASAMS або Crotale'м, "Тунгускою" або "Буком"), але чим саме "вели" їх ракету або БПЛА.

І тут постає головне питання – з якого моменту почалася саме ця хвиля ударів по містах нашої країни?

З того самого, як стало відомо, що в Україну було завезено ЗРК "Patriot", поставлених на бойове чергування. З цього можна зробити висновок, що російське командування зараз намагається вистежити і встановити місце розміщення саме "Patriot'ів", щоб завдати по ньому цілеспрямованого удару з гарантованим знищенням комплексу.

На тлі постійних поразок та тотального путінського фіаско під назвою "військова спецоперація" Кремлю потрібна хоч якась "перемога". Такою може стати, якщо не захоплення Бахмута, то знищення чи, як мінімум, пошкодження ЗРК "Patriot". Далі пропагандисти, як завжди, знімуть черговий "героїчний" серіал про "славу та доблесть" російської зброї.

Зрозуміло, наші системи ППО не стаціонарні, а мобільні, як наслідок, формування таких карток окупантами актуальне лише протягом перших годин після удару. Не виключено, що саме з цієї причини російське командування піднімає повітря більше літаків, ніж реально задіяє в атаці.

Тут вони не тільки розосереджують увагу. У разі визначення місця розміщення ЗРК "Patriot" ці запасні літаки повинні будуть забезпечити наступну хвилю ракетних пусків вже по виявлених позиціях нашої ППО.

Версію про те, що росіяни зараз активно відстежують системи "Patriot", також підтверджує той факт, що частина ракет Х-55, які застосовувалися під час останніх двох ракетних атак по наших містах, не мали бойової частини. Їх запускали саме як болванки, для виснаження нашої ППО та відволікання уваги. Також болванки використовують і для викриття ППО.

Найближчим часом для росіян стане свого роду ідей фікс – знайти та знищити ЗРК "Patriot". У Кремлі ще на стадії обговорення поставок "Patriot" в Україну погрожували "виявити та знищити" усі західні ЗРК, які прибули до України. Припустимо, худо-бідно вони можуть виявити приблизне розташування нашої ППО, яка, повторюся, постійно маневрує.

Питання, чим саме вони зібралися "знищувати" відносно невелику, але дуже маневрену мету? Якщо брати російські Х-22, то їхні пуски Україною показали, що ці "чудеса" російського ВПК поставили просто антирекорд відхилення від цілі до двох кілометрів. До того ж у них постійно відмовляють двигуни.

З більш "високоточною" зброєю (Х-101/55-555, КРМБ "Калібр"), то їх якість і точність також неабияк кульгають. При заявленому відхиленні від мети 5-15 метрів воно може становити до 100 метрів і більше. Після того, як росіянам через санкції довелося використати контрабандну електроніку, показники відхилень зросли ще більше.

Станом на сьогодні жодна російська ракета не може називатися високоточною. Найсмішніше, що вони навіть не намагаються все це виправляти, тому що в РФ скасовано технічний контроль продукції. Через тотальний дефіцит боєприпасів ракету після виробництва не піддають повній перевірці всіх вузлів та систем, а одразу ж відправляють у місця розміщення БК.

2ogoloshenya