Станом на суботу, 22 квітня, українські сили зайняли позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Російські військові блогери надали достатньо геолокаційних кадрів і текстових звітів, щоб це підтвердити.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW), зазначаючи, що відеопідтвердження перебування бійців ЗСУ на лівому березі Дніпра опублікували російські провоєнні блогери. Зокрема геолокаційні кадри, опубліковані 22 квітня, показують, що українські сили зайняли позиції на березі Дніпра на північ від Олешок (приблизно 7 км на північний захід від адмінцентру області - міста Херсон) і просунулися до північної околиці населеного пункту на трасі Е97.

«Ці кадри також вказують на те, що російські війська можуть не контролювати острови на річках Кінка та Чайка, розташовані менш ніж за півкілометра на північ від геолокаційних позицій українських військових біля Антонівського мосту», — йдеться у зведенні.

В ISW зазначають, що в період 20 і 22 квітня російські військові блогери стверджували, що українська армія вже кілька тижнів утримує позиції на східному березі області. Повідомлялося, що там ЗСУ змогли закріпитися, побудувати лінії постачання та почали використовувати цю локацію, як опорний пункт для здійснення вилазок. Це вказує на те, що Росія ще тоді не могла контролювати цей район, зазначають аналітики.

Також є інформація, що російські сили не контролюють деякі острови в дельті Дніпра на південний захід від Херсона станом на 22 квітня, що свідчить про можливе просування українських військ на ці острови.

Також у звіті ISW зазначається, що російські блогери скаржаться, що це стало можливим через надто повільний темп вогню російської артилерії, спричинений надмірною централізацією російського військового командування.

«Можливо, російські сили віддають перевагу підтримці оборони в таких містах, як Олешки та Нова Каховка, залишаючи острови в дельті Дніпра без екіпажу. Ступінь і наміри цих позицій України залишаються незрозумілими, як і здатність і бажання України підтримувати стійкі позиції в цій сфері», — підсумували в Інституті вивчення війни.

2ogoloshenya