Пригожин змінив риторику щодо міноборони РФ і заговорив про контрнаступ ЗСУ: в ISW пояснили, що стоїть за заявами

Засновник приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин пом'якшив свою риторику на адресу міноборони РФ, ймовірно, через побоювання повної втрати своїх найманців у Бахмуті.

Він раптово спростував твердження Кремля про те, що "Росія воює з НАТО" в Україні, й навіть поставив під сумнів, чи справді в нашій країні є так звані нацисти, передає Обозреватель.

Аналітики припускають, що у такий спосіб ватажок "вагнерівців" готується згорнути свої операції на українському фронті після того, як російському військовому керівництву вдалося скоротити йому основні поставки особового складу і боєприпасів. Такі пояснення щодо зміни його риторики дають в Інституті вивчення війни – Institute for the Study of War, ISW (щоб переглянути відео, доскрольте новину до кінця).

"Перебільшені заяви Пригожина про безпосередню загрозу російським військам, ймовірно, є спробою отримати більше запасів і підкріплення від міноборони Росії, щоб врятувати свої сили в Бахмуті. Він зробив кілька позитивних заяв про відомство, навіть визнаючи, що сили МО борються на боці чеченських підрозділів у Білогорівці Луганської області. Пригожин також несподівано просував як зусилля з вербування добровольців, контрольовані російським міноборони, так і вербування до "Вагнера", замість того, щоб тільки рекламувати те, що відбувається у його формуваннях, як він зазвичай робив", – зазначили військові експерти.

Вони вказали, що засновник ПВК висловив деяку загальну критику російської військової бюрократії, а саме оборонно-промислової бази, але вона перегукується із нинішнім пропагандистським наративом.

"Пригожин був затятим критиком російського військового командування, і пом'якшення його риторики може вказувати на те, що він, можливо, намагається частково "утихомирити" російське міноборони, щоб отримати запаси або підкріплення для сил "Вагнера" в Бахмуті", – припустили в ISW.

Крім цього, Пригожин заявив, що Росія воює "винятково з українцями", оснащеними обладнанням, наданим НАТО, та деякими "русофобськими найманцями, які добровільно підтримують Україну", але не з самим НАТО. Він також зазначив, що російські офіційні особи, найімовірніше, знали про те, що Альянс запропонує Україні військову допомогу, тому що "смішно думати, що коли РФ вирішила провести цю "спецоперацію", вона не врахувала допомогу НАТО Україні".

Він висловив сумніви щодо російської цілі з "денацифікації" України, оскільки не знає, чи є в українській державі "нацисти". Стверджував і те, що Росія може уникнути виснажливої затяжної війни, вирішивши вже зараз, "які кордони вона хоче захопити". Ще ватажок "вагнерівців" закликав російських військових і ЗМІ припинити недооцінювати українські сили та вступати у внутрішні конфлікти.

"Пригожин фактично відкинув довоєнні та післявоєнні твердження Кремля про те, що Росії необхідно захищатися від загрози НАТО в Україні, і підірвав необхідність та ймовірність заявлених главою РФ Володимиром Путіним максималістських цілей для цього вторгнення", – наголосили в ISW.

Раніше газета Bloomberg повідомила, що Пригожин готується згорнути операції "Вагнера" на українському фронті після того, як керівництву окупантів вдалося скоротити основні поставки ПВК особового складу та боєприпасів. Джерела видання заявили, що "Вагнер" планує переключити увагу назад на Африку, але нині немає жодних вказівок на те, що Пригожин планує передислокувати групу саме туди.

Bloomberg із посиланням на джерела, близькі до Кремля та спецслужб, писала, нібито вище російське військове командування працювало над підривом позиції Пригожина у відносинах із Путіним, стверджуючи, що засновник ПВК досяг обмеженого та повільного успіху, незважаючи на те, що посилав хвилі російських в'язнів на смерть навколо Соледара та Бахмута.

"Путін зрештою відвернувся від Пригожина після того, як "Вагнер" не зміг захопити Бахмут. Стверджувалося, що міноборони РФ не дозволить йому взяти на себе відповідальність за падіння міста в держЗМІ, і це узгоджується з зусиллями МО, що продовжуються, щодо зменшення і витіснення ролі сил "Вагнера" у територіальних завоюваннях у цьому районі. Пригожин же спростував заяву Bloomberg про скорочення масштабів та переключення уваги на Африку", – констатували в ISW.

2ogoloshenya