Найбільш високопоставлені люди з оточення президента РФ Володимира Путіна тиснули на нього з метою "приборкання" засновника приватної військової компанії "Вагнер" Євгєна Пригожина. Саме з цим може бути пов’язане припинення вербування в’язнів для ПВК "Вагнер" і нестача боєприпасів у найманців.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на людей, близьких до Кремля.

Саме з цим співрозмовники пов’язують заяву Пригожина про припинення вербування в’язнів для війни проти України та його публічні скарги щодо обмеження поставок боєприпасів і зброї найманцям з боку російського Міністерства оборони.

У виданні зазначили, що напруженість між Кремлем і Пригожиним посилювалася протягом багатьох років разом зі зростанням "Групи Вагнера".

Коли найманці ПВК воювали в Сирії на стороні президента Башара Асада, їхня координація з Міноборони РФ спочатку була гладкою. Однак, у 2018 році російська регулярна армія не змогла забезпечити "вагнерівців" повітряним прикриттям під час спроби захопити нафтогазовий об’єкт. Тоді американські військові та їхні місцеві сирійські союзники вбили 200 бойовиків Пригожина.

Колишній командир "Вагнера" в Сирії Марат Габідуллін сказав: "Уся війна в Сирії велася зусиллями найманців, а російські військові приписали собі чужі бойові дії".

Під час розширення в Африці ПВК працювала все більш незалежно від Москви, самостійно укладаючи контракти з місцевими лідерами. На думку одного з американських чиновників, тоді Пригожин перетворився "сильну людину, що здатна протистояти представникам фактичного російського уряду, Міністерства оборони та істеблішменту безпеки".

У 2022 році Путін дозволив "Групі Вагнера" взяти участь у вторгненні Росії на територію України та почати вербувати засуджених на війну. Представникам ПВК постачали озброєння.

Тим не менш, Пригожин став різко критикувати главу російського Генштабу генерала Валєрія Гєрасімова, міністра оборони Сєргєя Шойгу та інших вищих генералів за поразки на полі бою. Це схвилювало московську еліту, як відео публічної страти кувалдою колишнього найманця, розповіли наближені до Кремля.

"Люди здебільшого ігнорували його, коли це були Сирія та Африка, але з Україною це почало обурювати всіх – а особливо після страти кувалдою. Люди в системі вважають, що держава має зберігати монополію на покарання", – сказав один з таких людей.

Колишній офіцер російської армії Глєб Ірісов також розповів про втрату Пригожиним союзників у Міноборони, таких як заступник начальника Генштабу генерал-полковник Алєксєй Кім.

За словами близької до адміністрації Путіна особи, на початку 2023 року Кремль заборонив засновнику "Вагнера" вербувати засуджених, а поповнювати втрати за рахунок в’язниць стало Міністерство оборони. Тоді ж Пригожин став публічно скаржитися на військове керівництво, зокрема Гєрасімова та Шойгу, за відмову від виконання запитів на забезпечення найманців достатньою кількістю артилерійських снарядів.

При цьому аналітики вказують, що нестачу боєприпасів відчувають і регулярні війська РФ на фронті, однак Пригожин звинуватив саме Міноборони.

У четвер він заявив у своєму Telegram, що ситуація зі снарядами не покращилася, а телефонні лінії зв’язку з урядовими установами були відключені. За даними співрозмовників WSJ, доступ глави "вагнерівців" до уряду заблокували, щоб зупинити скарги. Його єдиний спосіб комунікації зараз – це медіа.

Таким чином, на думку людей, знайомих із мисленням Кремля, Путін погодився стримати Пригожина після тиску з боку свого оточення.

"Вони вирішили, що Пригожин становить надто велику загрозу, і було вирішено, що настав час притиснути Вагнер", – сказав колишній агент російської розвідки, пов’язаний з Кремлем.

До того ж, пропагандистським ЗМІ наказали зменшити кількість згадок про приватну військову компанію "Вагнер" та її засновника. Сам Пригожин поскаржився, що його не запросили на виступ Путіна з нагоди першої річниці повномасштабної війни проти України.

Водночас, за даними близьких до Кремля людей, попри спротив більшості високопоставлених чиновників Кремля, на стороні Пригожина досі Юрій Ковальчук – близький друг і радник російського президента.

У The Wall Street Journal також зазначили, що захоплення міста Бахмута Донецької області найманцями показало б провал регулярної армії РФ на Донбасі. Але якщо Прігожин і його бойовики зазнають поразки після десятків тисяч втрат особового складу, це може поставити під сумнів ефективність ПВК, підбадьорити її ворогів та ще більше вдарити по главі "Групи Вагнера". 

2ogoloshenya