Україна використовує керовані ракети з більшою дальністю, ніж HIMARS

Незважаючи на те, що вони виробляються в невеликих кількостях, Vilkha-M можуть досягати цілей на відстані 68 миль із набагато більшою боєголовкою, ніж M31, які випускають HIMARS.

Україна розробила та застосувала в бою керовану артилерійську ракету з більшою дальністю та важчою боєголовкою, ніж хвалені боєприпаси керованих реактивних систем залпового вогню (GMLRS), що були їй надані США та союзниками, пише Говард Альтман.

Так звана "Вільха-М" це модифікована радянська артилерійська ракета БМ-30 "Смерч" довжиною 7,6 м (25 футів).

"Вільха-М" має радіус дії 110 км (68 миль) і 300-міліметрову боєголовку вагою 485 фунтів, яка може вражати цілі з високою точністю, розповів виданню The War Zone у вівторок Іван Вінник, перший заступник голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України.

Незважаючи на те, що вони виробляються в невеликих кількостях, Vilkha-M можуть досягати цілей на відстані 68 миль із набагато більшою боєголовкою, ніж M31, які випускають HIMARS.

Україна розробила та застосувала в бою керовану артилерійську ракету з більшою дальністю та важчою боєголовкою, ніж хвалені боєприпаси керованих реактивних систем залпового вогню (GMLRS), що були їй надані США та союзниками.

Україна використовує керовані ракети з більшою дальністю, ніж HIMARS 01

вільха ракета

Мал. Вільха-М — це модифікована версія реактивної системи залпового вогню "Смерч" радянських часів(ВІКТОР ДРАЧЕВ/AFP Getty Images)

"Вільха-М" має радіус дії 110 км (68 миль) і 300-міліметрову боєголовку вагою 485 фунтів, яка може вражати цілі з високою точністю, розповів виданню The War Zone у вівторок Іван Вінник, перший заступник голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України.

Для порівняння, боєприпаси GMLRS, які використовуються високомобільними артилерійськими ракетними системами M142 або HIMARS і реактивною системою залпового вогню (РСЗВ) M270, надані Україні, мають радіус дії приблизно до 80 км (приблизно 50 миль) і 227 мм, 200-фунтові боєголовки.

"Так, "Вільха" використовувалась у бойових діях", — сказав Вінник у вівторок під час XV конференції "Безпековий діалог між США та Україною", яка відбулася в Національному прес-клубі у Вашингтоні. Він не зміг повідомити точне місце застосування ракет "Вільха-М".

У наступних розмовах у середу Вінник розповів The War Zone, що програма модифікації Вільхи-М почалася в 2018 році, і що було випущено близько 100 одиниць.

Він додав, що вперше їх застосували в бойових діях у травні 2022 року.

Їхня точність, за його словами, підвищується завдяки так званим "газовим кермам" — десяткам невеликих отворів, що випускають паливо, — які використовуються для наведення ракети на ціль через GPS. "Вільха-М" вважається досить точним і високоточним боєприпасом, але наразі не розголошується, наскільки він точний.

Питання щодо використання Вільхи-М виникли минулого тижня після того, як кілька ночей було обстріляно окуповане портове місто Маріуполь на Азовському морі, приблизно за 50 миль від найближчих українських підрозділів.

Хоча цілком можливо, що в цих атаках використовувалися HIMARS, можна припустити, що й Вільха-М могли бути використаними, але Вінник не розголошує цю інформацію.

Незважаючи на те, що поки вона виробляється в невеликих кількостях, "Вільха-М" дає Україні боєприпаси, які досягають на 36 відсотків більшої відстані з більш ніж удвічі більшим корисним навантаженням, ніж GMLRS.

Вінник сказав, що планується модифікувати "Вільху-М", щоб збільшити радіус дії до 150 км (приблизно 93 милі).

Як і щодо того, де використовувалися "Вільха-М", Вінник відмовився уточнити, коли саме можуть бути готові варіанти більшої дальності та скільки їх буде виготовлено.

"Скажімо, сподіваюся, якраз вчасно до дати контрнаступу на півдні, в бік Азовського моря, про який багато говорять", — сказав він The War Zone.

Нові варіанти, додав він, не будуть випробовуватися до використання в бойових діях.

"Випробування проходитимуть на полі бою", — сказав він.

Вільха-М збільшеного радіусу дії матиме приблизно таку саму дальність, що й наземна бомба малого діаметру (GLSDB), яку Пентагон нещодавно дозволив використовувати в Україні, але зі значно більшою боєголовкою та набагато більшою кінетичною потужністю.

Це було б особливо корисно проти таких цілей, як мости, великі споруди та важкі укріплення, які погано підходять як для GLSDB, так і для GMLRS.

Але навіть з радіусом дії 93 милі новий варіант Вільха-М все одно матиме менше половини радіусу дії балістичних ракет малої дальності армійської тактичної ракетної системи (ATACMS), які можуть вражати цілі на відстані приблизно 200 миль.

Але поки що США відмовляються надати їх Україні.

"Все одно це непогано", — сказав Вінник у вівторок на XV конференції "Безпековий діалог між США та Україною" щодо модифікованої Вільхи-М у розробці. "Це набагато краще, ніж те, що є у нас зараз".

Спроба з'ясувати, наскільки активна Україна, коли йдеться про розробку та впровадження власної високоточної зброї великої дальності, була в кращому разі туманною. Були припущення, що вони могли б відновити свою колись досить успішну місцеву програму балістичних ракет, наприклад. Незважаючи на це, "Вільха-М" є рідкісним доказом того, що Україна цілком здатна й активно працює над тим, щоб — перебуваючи під постійним нападом — використовувати для бою свою власну далекобійну, потужну зброю, навіть в обмеженій кількості.

Говард Альтман.

2ogoloshenya