Окупанти пішли в наступ на Луганщині, у бої кинуто частини трьох великих дивізій – ISW

Російські окупанти почали наступ у Луганській області, темпи операцій ворога на цій ділянці фронту збільшилися, але не досягли піку.

Сили оборони України поки що не дозволяють загарбникам досягти значних успіхів, хоча противник залучив до боїв підрозділи кадрової армії – щонайменше трьох великих дивізій ЗС РФ.

Так, на лінії Святове – Кремінна задіяні частини кількох полків 144-ї та 3-ї мотострілкових дивізій (20-та загальновійськова армія, Західний військовий округ), полку 90-ї танкової дивізії (Центральний військовий округ) за підтримки частин 76-ї Повітряно-десантної дивізії й невстановлених підрозділів Південного ВО. Про це у звіті за 8 лютого повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що ініціатива на Луганщині (після успіху там захисників України минулого року) на цьому етапі за російськими військами. Українські воїни стоять в обороні.

Джерела з РФ повідомляли, що сили країни-агресора проводять атаки і незначно просуваються вздовж кордону Харківської та Луганської областей, особливо на північний захід від Сватового біля Куп'янська та на захід від Кремінної. Відеозаписи з мережі підтверджують присутність військ противника в районі селища Дворічна на північний захід від міста Сватове.

В ISW зазначили, що окупанти задіяли ще не всі резерви. На полях бою можуть з'явитися підрозділи 2-ї мотострілецької дивізії (1-ша гвардійська танкова армія, Західний ВО). Її солдати, зважаючи на все, проходили навчання на полігонах у Білорусі. Після підготовки їх було перекинуто на окуповану територію української Луганщини. Їхня участь в боях у цій області не виключена.

Аналітики заявили, що успіх ЗС РФ "не визначений заздалегідь", окупанти можуть не досягти своєї мети щодо захоплення всієї Луганської й Донецької областей.

"Ця кульмінація (російських операцій на сході. – Ред.), ймовірно, надасть українським силам вікно можливостей для власного контрнаступу", – заявили в Інституті вивчення війни.

Генеральний штаб Збройних сил України у зведенні, опублікованому вранці 9 лютого, повідомив, що війська РФ намагаються взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області та продовжують зосереджуватися на веденні наступів на п'яти напрямках.

2ogoloshenya