Українські військові за добу вистрілюють річний запас артснарядів невеликої європейської країни — FT

ЗСУ за добу використовують по 5−6 тисяч артилерійських боєприпасів, що дорівнює річному замовленню невеликої європейської країни до повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на оцінку виконавчого директора норвезької компанії Nammo, яка виробляє стрілецьку зброю, Мортена Брандтзега, пише НВ.

За його словами, Україна здійснює приблизно 5−6 тисяч артилерійських пострілів на день, що дорівнює обсягу щорічного замовлення боєприпасів невеликої європейської держави у мирний час.

Майже через рік після вторгнення Росії темпи попиту на боєприпаси та вибухові речовини стають «випробовування промислових виробничих потужностей Європи» в гонитві за переозброєнням, йдеться в матеріалі.

«Це війна за промислові потужності», — переконаний Брандтзег.

За його словами, деякі компоненти для виробництва зброї мають такий високий попит, що час їхньої доставки збільшився з місяців до років. Також більшість компаній збільшили виробничі зміни напередодні очікуваних замовлень та наймають більше людей.

Раніше The New York Times повідомляв, що малі країни-члени НАТО вичерпали свій потенціал щодо постачання зброї Україні. За даними видання, країни НАТО обговорюють інвестиції у старі заводи у Чехії, Словаччині та Болгарії, щоб відновити виробництво снарядів радянських часів для українського артилерійського арсеналу.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг раніше закликав країни Альянсу наростити виробництво озброєння для підтримки України, оскільки НАТО вичерпало більшу частину запасів зброї та боєприпасів.

2ogoloshenya