У вересні 2022-го Росія почала застосовувати бойові безпілотники для ударів по Україні.

За два місяці до цього у Вашингтоні повідомили, що постачальником дронів-камікадзе стане Іран. Українська влада та військові неодноразово повідомляли про збиття іранських дронів "Shahed-131", "Shahed-136" та "Mohajer-6", а у листопаді ГУР МО показало комплектуючі дронів-камікадзе, де були знайдені компоненти з Європи, США та написи мовою Ірану. Однак українське слідство поки що не визначило походження безпілотників.

Про це у коментарі Суспільному повідомив прокурор департаменту протидії злочинів в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Іван Чижевський.

За його словами, нині відкрито понад 50 кримінальних проваджень через застосування дронів-камікадзе. За необхідності справи можуть об’єднати.

"Сказати про те, що це — безпілотники іранського виробництва чи ні — ми поки не можемо. Нині триває досудове розслідування. Воно не буде швидким. Адже експертиза необхідна не проста, а за участі фахівців широкого масштабу, які зможуть з’ясувати що це за комплектуючих, їхнє походження. За експертизами буде встановити походження даних безпілотників та виробника компонентів", — сказав прокурор.

Проведення експертиз ускладнюються через повітряні тривоги та нові атаки окупантів.

"Ми не можемо вказати про те, скільки будуть тривати експертизи через те, що Російська Федерація активно обстрілює Україну", — зазначив він.

Прокурор переконує, слідство прагне встановити всі складові, пов’язані з атаками безпілотників.

"Яким чином цей безпілотник з’явився в Збройних силах Російської Федерації, чому він називається "Герань" та "Герань-2", чому він так схожий на "Shahed-131", "Shahed-136" і "Mohajer-6"? Взагалі, де здійснюється будівництво даних безпілотників, які шляхи постачання, хто постачав? Дата і місце виготовлення, які контракти заключалися, хто їх укладав – це також є дуже важливим в ході до судового розслідування, в ході встановлення всіх схем", — наголосив Іван Чижевський.

Використовуючи дані розвідки та технології, слідство намагатиметься встановити операторів безпілотників, сказав прокурор. Однак росіяни намагаються заплутати українських слідчих та експертів.

"Є випадки, коли країна-агресор спеціально наносить маркування певної компанії з метою ведення нас в оману. Або навпаки ми фіксували сліди знищення назв, маркування чи наліпок на виробах. Слідству належить встановити кожний компонент: країну походження, дату виготовлення і переконатися, що абревіатура чи назва компанії, яка виготовила не є підробкою", — розповів він. 

Через використання Росією дронів-камікадзе Україна буде позиватися до міжнародних судів:

"Насамперед має бути закінчено досудове розслідування — нашими органами, в нашій країні, за участю фахівців. Звісно, Україна буде позиватися до міжнародних судів через використання безпілотників. Але на даний момент стверджувати, в яку інстанцію, терміни – я думаю, це буде досить неправильно", — пояснив Чижевський. Прокурор додав, що українські експерти та правоохоронцям допомагають міжнародні партнери. До Ірану українське слідство поки не зверталось. 

2ogoloshenya