Військові аналітики пояснили, навіщо Путін раптово оголосив перемир’я на Різдво

Президент РФ Володимир Путін раптово наказав припинити вогонь на Різдво, щоб очорнити захисників України, оскільки вони не перестануть боротися за свою землю.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), пише УНІАН.

Російський лідер міг хотіти забезпечити припинення вогню, щоб окупаційні сили мали змогу відновитися й переорієнтуватися для відновлення наступальних операцій на важливих ділянках фронту.

На думку аналітиків, перемир’я вигідне загарбникам, і через нього українські воїни могли б втрачати ініціативу на полі бою.

Експерти вважають, що Путін не очікує від Києва виконання раптово оголошеного РФ припинення вогню, і, можливо, закликав до перемир’я, щоб потім в інформаційному полі зробити з України державу, яка не хоче миритися.

"…це навмисна інформаційна тактика, яку Росія вже застосовувала раніше", - зазначили в ISW.

Аналітики додали, що для запровадження перемир’я необхідний час, а російська сторона навіть не анонсувала припинення вогню на свято.

"Дата російського православного Різдва в 2023 році… відома століттями. Якби Путін серйозно ставився до релігійно мотивованого припинення вогню, у нього було достатньо часу, щоб підготуватися до нього. Оголошення про припинення вогню протягом 24 годин до того, як воно має набути чинності, свідчить про те, що це було оголошено з наміром виставити українські сили…, як такі, що не бажають працювати на мир…", - вважають в Інституті вивчення війни.

За його даними те, що Путін дав наказ щодо перемир’я на релігійних підставах, підсилює ще одну подвійну інформаційну операцію РФ проти України, під час якої Київ намагаються змалювати таким, що пригнічує певні релігійні групи, а з президента РФ хочуть зробити "справжнього захисника християнської віри".

2ogoloshenya