«Пані Урсула помилилася». Втрати України складають до 13 тисяч захисників загиблими — Подоляк

Втрати України під час повномасштабної війни, розв’язаної Росією, складають до 13 тисяч загиблих захисників.

Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі 24 каналу в четвер, 1 грудня, пише НВ.

«Безперечно, пані Урсула помилилася — це очевидно. Тому вони видалили це відео, прибрали ці цифри — ми маємо офіційні оцінки Генштабу, які озвучує верховний головнокомандувач. Вони складають від 10 до 12,5—13 тисяч загиблих… Так, у нас більше втрат через поранення», — сказав він.

Подоляк також наголосив, що кількість загиблих цивільних українців — «точно не 20 тисяч», і ця цифра може бути значною. Він нагадав, що на тимчасово захоплених росіянами українських територіях багато масових поховань і катівень: «Ми кажемо на різних міжнародних майданчиках, що Росія воює не з військовими — там вона програє війну. Вона воює з цивільним населенням».

Напередодні схожу цифру озвучив радник ОП Олексій Арестович. Він сказав, що загинули «дещо більше 10 тисяч» захисників із Сил оборони України, десятки тисяч поранені, але 96% з них повертаються на фронт. Втрати окупантів, за словами Арестовича, вищі приблизно в сім-вісім разів.

Раніше прессекретар президента Сергій Никифоров заявив, що достовірну інформацію про втрати мають озвучувати лише головнокомандувач, міністр оборони чи верховний головнокомандувач. Він сказав, що президент України оприлюднить офіційні дані, «коли настане слушний момент».

30 листопада президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що втрати України під час повномасштабної війни нібито склали 100 тисяч військових і 20 тисяч цивільних. При цьому не було уточнено, звідки ці цифри.

2ogoloshenya