До Росії вивезли близько 1,5 млн українців, вони не можуть повернутися додому і зв'язатися з рідними, – Стефанішина

З початку повномасштабного вторгнення з тимчасово окупованих українських міст до Росії незаконно вивезли близько 1,5 млн українців. Більшість із них – жінки та діти.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час заходу на полях Генасамблеї ООН у неділю, 15 вересня, йдеться на сайті уряду. Вона сказала, що ці люди не мають змоги повернутися додому.

Крім того, родичі не можуть встановити з ними зв'язок.

"Особливу увагу під час заходу приділили питанню насильницької депортації українців із тимчасово окупованих територій України до Росії. Віцепрем'єр-міністерка зазначила, що близько 1,5 млн громадян, більшість із яких – жінки та діти, зараз перебувають на території Російської Федерації без можливості повернутися додому, а їхні рідні – встановити з ними зв'язок", – йдеться у повідомленні.

Стефанішина наголосила: зараз як ніколи важливо використовувати усі міжнародні інструменти захисту прав людини та подвоїти зусилля, щоб не допустити насильницької експлуатації українців.

Зазначимо, що заступниця Постійного представника України в ООН Христина Гайовишин на засіданні Ради безпеки в Нью-Йорку (США) 9 вересня повідомила, що з південних та східних регіонів України депортовано 2,5 млн українців, з них 38 тисяч дітей.

За її словами, Росія утримує українців у фільтраційних таборах та не пускає їх на територію України. Після фільтрації люди, які підозрюються у проукраїнській позиції, зникають, дітей відбирають у батьків та вивозять до Росії.

Водночас омбудсмен Дмитро Лубінець раніше казав, що російські окупанти вивезли із тимчасово захоплених територій України понад 7000 дітей. За його словами, в Україну вдалося повернути лише 51 дитину.

Лубінець наголосив, що Росія робить все, щоб завадити поверненню неповнолітніх до рідної країни – навіть спростила своє законодавство щодо усиновлення.

Джерело: Обозреватель

2ogoloshenya