Російські окупаційні війська можуть готуватись до насильницької мобілізації українських військовополонених. Цих людей надалі можуть кинути у бій на боці країни-агресорки.

Такі дії загарбників будуть порушенням Женевської конвенції про військовополонених. Про це йдеться у аналітиці Інституту вивчення війни (ISW).

Напередодні у російських пропагандистських ЗМІ заявили, що українські військовополонені, яких утримують у колонії в Оленівці, нібито усно "просилися" у представників бандформування "ДНР" дозволити їм воювати у "добровольчому козацькому батальйоні "Богдан Хмельницький".

Таким чином, окупанти, ймовірно, готують ґрунт для насильницької мобілізації українських військовополонених.

У свою чергу в ISW зазначили, що якби російські маріонеткові сили примушували українських військовополонених до бою, це було б порушенням Женевської конвенції про військовополонених. Згідно з цим документом, жодного військовополоненого не може бути відправлено або затримано в районах, де він може зазнавати впливу вогню в зоні бойових дій.

Більше того, конвенція говорить, що військовополонені не повинні залучатися до роботи, яка носить шкідливий для здоров'я або небезпечний характер.

Нагадаємо, окупанти проводять незаконну мобілізацію на тимчасово захоплених українських теренах. Порядки денний вже почали вручати чоловікам призовного віку, які відмовилися від громадянства України та отримали паспорти Російської Федерації, у Запорізькій та Херсонській областях.

2ogoloshenya