Українські військові провели ефективний контрнаступ на Харківщині та просунулися на 20 км — ISW

Українські військові використовують передислокацію російських військ на південь для ефективного контрнаступу на північний захід від Ізюма, що на Харківщині.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW), передає Громадське.

«Українські сили, схоже, використали тактичну несподіванку, щоб 7 вересня просунутися щонайменше на 20 км на контрольовану росією територію на сході Харківщини, відвоювавши приблизно 400 квадратних кілометрів», — зазначили аналітики.

російські ресурси повідомляли, що їхні війська почали розгортати підкріплення на Харківщині для захисту від наступу України. За даними ISW, ресурсів окупантів могло бути недостатньо в регіоні через те, що частину солдатів та техніки перекидали на Донецький та південний напрямки.

Зокрема контрнаступ України на Херсонщині змусив росіян зосередити значну частину своїх військ на півдні, а це, на думку аналітиків, дозволило ЗСУ розпочати «локалізовані, але дуже ефективні» контратаки в районі Ізюма.

російські військові блогери також підтверджують успіхи українських військ на Харківщині, зокрема пропагандисти занепокоєні, що українці зможуть ізолювати частину російських сил та деокупувати значні території. В ISW кажуть, що шок та відверте обговорення українських успіхів свідчить про масштаби несподіванки, досягнутої ЗСУ. І, схоже, такі дії успішно деморалізують окупантів.

Що передувало?

В ISW раніше повідомляли, що українські військові 6 вересня почали контратакувати на Харківщині. А 7 вересня батальйон «Дике поле» показав, як українські військовослужбовці зняли червоний прапор у селі Нова Гусарівка, що під Балаклією Харківської області.

Українське військове командування інформацію про контрнаступ на Харківщині раніше не підтверджувало та не спростовувало. Однак президент Володимир Зеленський у вечірньому звернені 7 вересня заявив, що цього тижня є хороші новини з Харківщини, але називати всі звільнені населені пункти ще зарано.

2ogoloshenya