Окупанти повернули тіло британського волонтера Пола Урі. У нього є сліди катувань та немає частин тіла — омбудсмен

Бойовики «ДНР» повернули тіло загиблого британського волонтера Пола Урі. Вони казали, що британець помер «від хвороб і стресу», однак у поверненого тіла немає окремих частин, є численні порізи та сліди катувань.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, пише Громадське.

За його словами, росія повернула тіло британця через своє утворення «ДНР» після 1,5 місяця перемовин. Чоловіка з квітня тримали в окупованому Донецьку.

Остаточно причину смерті Пола Урі має підтвердити судмедекспертиза, також Україні вже повідомила про отримання тіла посольство Великої Британії. Втім, Лубінець каже, що вже може зробити висновок про насильницьку смерть Урі.

«Людина просто не може витримати такі катування. Я бачив фото тіла загиблого і у будь-кого, хто це побачить, сумнівів не залишиться. Вбивство волонтера Пола Урі через катування — воєнний злочин, який стане ще одним доказом під час трибуналу над російським політичним та військовим керівництвом», — наголосив Лубінець.

Він нагадав, що Женевська конвенція забороняє під час війни брати у заручники цивільних та здійснювати жорстоке поводження щодо них. Також цивільні повинні мати доступ до отримання медичної допомоги.

Доповнено о 0:52. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що затримання та катування цивільних «є варварством і жахливим військовим злочином».

«Висловлюю глибокі співчуття рідним і близьким Пола Урі. Це був сміливий чоловік, який присвятив себе порятунку людей. Україна ніколи не забуде його та його подвиг. Ми встановимо винних у цьому злочині та притягнемо їх до відповідальності. Вони не втечуть від правосуддя», — пише Кулеба.

Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що в Україні відкрили кримінальне провадження щодо можливого катування та вбивства Урі. Костін каже, що вже попередньо встановлено, що британця у квітні незаконно позбавили волі і доправили на окуповану Донеччину.

За словами генпрокурора, вже є причини вважати, що Урі, схоже, не надавали необхідну медичну допомогу. Ймовірно, це і стало причиною його смерті.

Що передувало?

The Guardian зазначало, що наприкінці квітня на території Запорізької області російські військові взяли у полон двох британців — 45-річного Пола Урі та 22-річного Ділана Гілі. Вони були волонтерами неурядової організації Presidium Network, яка займається евакуацією людей із зон конфлікту.

Урі та Гілі мали евакуювати жінку з двома дітьми. Вони прямували у бік Дніпрорудного у Запорізькій області та були захоплені у полон на блокпосту. Бойовики звинувачували Урі в тому, що він нібито є найманцем. А в середині липня вони заявили, Урі помер «від хвороб і стресу».

Лубінець каже, що Гілі все ще перебуває в полоні окупантів. Бойовики «ДНР» теж його разом з чотирма іншими іноземцями звинувачують у нібито найманстві. Омбудсмен додає, що українська сторона неодноразово наголошувала на зобов'язанні росії звільнити всіх незаконно утримуваних цивільних.

Він пояснює, що росія використовує свої утворення «ДНР» та «ЛНР» для шантажу партнерів України, змушуючи їх вести перемовини щодо звільнення громадян не з Москвою, а з її бойовиками.

2ogoloshenya