«Росатом» передав співробітникам Запорізької АЕС детальну програму перепідключення станції до Криму

Про це заявив 9 серпня у ефірі національного телемарафону голова державної компанії «Енергоатом» Петро Котін.

Це, за словами Котіна, становить небезпеку для самої станції, адже обстріли можуть спричинити відключення і цієї останньої лінії. Відтак станція залишиться без зовнішнього забезпечення електроживлення.

Голова «Енергоатому» вказав на те, що на станції є 20 дизельних генераторів, які будуть охолоджувати реактори в разі аварійної ситуації.

«Щоб перемикнути ЗАЕС на Крим, їм потрібно повністю загасити станцію, весь південь України – окуповані частини Херсонської та Запорізької областей. Це прописано в програмі. Після цього вони починають знову заживлювати області від підстанції в Джанкої, поступово доходять до Каховської, і від Каховської заживлюють ЗАЕС. Після чого цю станцію неможливо вже буде під’єднати до української енергосистеми, вона залишиться на російській частоті», – додав він.

Котін назвав найбільш небезпечним період повного відключення, коли працюватимуть всі дизельні генератори, адже пошкодження цього обладнання може спричинити плавлення активної зони реакторів.

До цього росіяни відновили лінії електропередачі від ЗАЕС до Криму. При цьому в травні президент «Енергоатома» Петро Котін казав, що це неможливо.

«Єдине, що може зробити на станції РФ, – відключити її», – говорив він тоді в інтервʼю Forbes він.

Потужність Запорізької АЕС – понад 6000 МВт. Це найбільша атомна електростанція в Європі, та дев’ята за потужністю у світі. До війни вона забезпечувала виробництво майже чверті електроенергії в країні. Всього на окупованих територіях знаходиться 35% української генерації, за даними Міністерства енергетики. Україна втратила понад 50% теплових потужностей, 30% сонячної та понад 90% вітрової генерації.

2ogoloshenya