Підрив авіабази в Криму – справа рук українських спецпризначенців – The Washington Post

Офіційно Україна не підтверджує причетності до вибухів на аеродромі «Саки» в Криму, а Росія не звинувачує її в цьому. То що ж сталося? За допомогою власних джерел та експертів The Washington Post намагається кинути світло на ситуацію. Forbes вибрав головне з матеріалу.

The Washington Post дістала від українського урядовця підтвердження того, що в російську базу в окупованому Криму поцілили Сили спеціальних операцій України. Чиновник, який спілкувався з газетою на умовах анонімності через заборону говорити на цю тему публічно, не розповів про деталі операції в Криму.

Ця атака – це перша суттєва ескалація за майже шість місяців війни, і вона демонструє нову здатність України завдавати ударів за межі лінії фронту.

У заяві в середу Повітряні сили України повідомили, що девʼять російських військових літаків були знищені на базі. Якщо інформація підтвердиться, то ці втрати будуть найбільшими втратами російських повітряних сил, яких вони зазнали за один день. Втрата літаків означає, що Москві буде складніше атакувати українські міста, принаймні поки що.

У російських повітряних сил були проблеми з нарощенням операцій у повітрі протягом усієї війни. Усі удари з літаків та кораблів завдавалися з Росії чи окупованих нею територій, тобто за межами дії української протиповітряної оборони.

«Кремль не хоче звинувачувати Україну в ударі, адже тоді підтвердиться неефективність російської протиповітряної оборони, що вже довів удар по крейсеру ʼМоскваʼ», – вважає Інститут вивчення війни.

Ця атака також може мати глибокий вплив на здатність росіян утримувати контроль над півднем України в довготривалій перспективі. Особливо це стосується Херсонської області, де українські сили готуються до контрнаступу.

Якщо Крим тепер буде вразливий до подальших нападів, то Росії доведеться охороняти ту частину окупованої території, яку Кремль вважав недосяжною і почувався там у безпеці. Це відчуття безпеки може минути, як і необмежене постачання сил на південь, сказав Андрій Загороднюк, колишній міністр оборони України, а нині голова незалежної української аналітичної організації Центр оборонних стратегій.

Офіційно Київ відмовляється підтверджувати чи спростовувати причетність України до вибухів у Криму.

Що стало причиною вибухів?

Залишається тільки вгадувати, що стало причиною вибухів, а Україна, якщо і причетна до них, може ніколи й не розповісти про свої методи. Деякі військові експерти підозрюють, що удару завдали за допомогою дрону. Можливо, БПЛА скерували оперативники, які ховалися неподалік бази росіян.

Інший варіант – це закладення вибухівки представниками руху опору, кажуть експерти. Ракета могла завдати такої шкоди, але немає даних про те, що в України є снаряди необхідної для цього дальності.

Натяки українських чиновників, що тут, імовірно, не обійшлося без Сил спеціальних операцій, привертають увагу до партизанського руху.

Ця армія тіней, якою керують Сили спеціальних операцій ЗСУ, складається з підготовлених розвідників і місцевих прихильників. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, ці люди суттєво активізували свою діяльність, спрямовану на порушення російської логістики й управління.

В інтервʼю він розповів, що ці сили секретні, і деталі їхніх операцій не можна розкривати.

«Якщо ви запитаєте мене, чи є там партизани, я відповім, що є. Вони всюди. Ми підготувалися заздалегідь, і в нас вони є, – сказав він. – Те, чим вони займаються, – це зовсім інша справа. Все залежить він їхніх завдань. Опір є, і опір буде», - сказав Данілов.

Підпільна діяльність особливо активна в Херсонській області. У червні російського ставленика в Херсоні вбив загадковий вибуховий пристрій, коли колаборант їхав на роботу. Це та інші вбивства й замахи на тих, хто співпрацює з окупантами, приписують руху опору.

Авіабаза в Саках розташована за 140 миль від найближчої лінії фронту, й американські чиновники сказали The Washington Post, що жодної американської зброї не застосовували в ударі. Це відкидає можливість того, що для нападу використали HIMARS. А от бійці опору відіграли важливу роль у визначенні головних цілей, як-от склади та командні пункти. За словами українських чиновників, так партизани допомагають наводити HIMARS.

2ogoloshenya