Bellingcat і The Insider ідентифікували російського військового, який катував українського полоненого (ФОТО)

Це 29-річний тувинець із батальйону "Ахамат" - Очур-Суге Монгуш. Знущання відбувалися на території санаторію «Привілля» у Луганській області.

Впізнали його завдяки шляпці, браслету, автівці та мінімум п'яти відео, в яких цей виродок засвітився.

ката знайено 1

Журналісти The Insider навіть змогли додзвонитись до нього.

Він заявив, що нікого не катував і взагалі ніколи не тримав у руках зброю, а просто супроводжував російських журналістів, а відео за його участю просто змонтовано. Він також стверджував, що одразу після появи відео йому зателефонували його друзі-журналісти. Він відповів їм, що відео сфабриковано, і вони порадили йому з'явитися у ФСБ і показати листи для відрядження, з яких зрозуміло, коли він приїхав і поїхав. Монгуш стверджує, що у ФСБ його протримали два дні, переконалися, що відео сфабриковано і відпустили.

Нагадаємо, Наприкінці липня в соцмережах було поширене відео, на якому видно, як солдати в російській військовій формі катують ножем зв'язаного українського військовополоненого, знущаються над ним, а потім страчують пострілом у голову. Особу головного учасника катувань, який мав на голові ковбойського капелюха, вже намагалися встановити різні ЗМІ, але їхні спроби ідентифікації були помилковими.

Згодом з’явилася інформація, що одним з імовірних учасників катування та вбивства військовополоненого є Віталій Арошанов з Республіки Калмикія. Однак, як встановили за відеозаписом експерти InformNapalm, риси обличчя та опосередковані ознаки вказують, що бойовик, який брав участь у знущаннях, належить до іншої національності – не калмик, а якут. За даними спільноти, імовірним зловмисником є найманець підрозділу "Ахмат", командир з позивним "Белый".

За фактом оприлюднення запису Офіс генерального прокурора порушив кримінальне провадження.

2ogoloshenya