«Ізюм став для РФ логістичним центром»: про ситуацію в ізольованому місті Харківщини

Міський голова Ізюма Валерій Марченко в ефірі Радіо НВ розповів, що ситуація в місті на 47-й день війни з Росією дуже важка.

«У місті перебуває більше 15 тисяч людей. Зараз там немає ні світла, ні води, ні тепла, ні зв’язку. Лікарні не працюють, ліків немає. Тому ситуація дуже важка. Місто повністю окуповане, ізольоване від української влади: ми не можемо туди завезти ні продукти харчування, ні ліки, ні вивезти [звідти] людей.», — зазначив Марченко.

Водночас, додав він, трапляються поодинокі випадки, коли мешканцям міста вдається вибратися з Ізюму на власних автомобілях:

«Окупаційні війська не узгоджують [зелений] коридор. <...> Приватним транспортом люди виїжджають, але це одиничні випадки. Масової евакуації зробити ми не можемо».

В Ізюмі, за словами мера, знаходиться дуже велика кількість російської техніки та живої сили:

«Ізюм став для них логістичним центром: туди стягуються війська, щоб далі вести наступ на Донецьку область. Вони зробили дві переправи через річку Сіверський Донець. Через них з міста переправляють [техніку] на південну частину передмістя Ізюма. Там йдуть зараз бої. Наші Збройні Сили стримують ворога, але бої дуже серйозні».

Також раніше повідомлялося, що окупанти взяли в заручники українського письменника та волонтера Володимира Вакуленка та його сина Віталія, але Марченко не зміг підтвердити цю інформацію, як і спростувати її.

«З 7 березня він не виходив на зв’язок. Маємо надію, що з ними все добре. Багато людей не можуть вийти на зв’язок, тому що в місті його глушать російські окупанти. Стовідсоткової інформації, що він затриманий, немає. Але є до цього передумови», — додав мер.

1 квітня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що Ізюм контролюють росіяни. Артилерійськими обстрілами вони знищили 80% будівель у місті.

2ogoloshenya