Війська РФ в Україні очолив Дворніков. Яку тактику він застосовував в Сирії

Командувати російськими військами в Україні тепер буде генерал Олександр Дворніков.

Який досвід він має та як діятиме в Україні, пояснив в ефірі Радіо НВ директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

«Це командувач Південного військового округу (ПВО). Він має досвід придушення ситуації в Чечні, в Грозному в 2000 році. Потім командував угрупуванням російських військ у Сирії. Має політичних прихильників в Кремлі, розглядався свого часу на заступника міністра оборони перед призначенням на ПВО. Фактично людина, яка має певні політичні амбіції і військовий досвід», — зазначив Згурець.

У Чечні, а згодом і в Сирії, продовжив він, російські війська і Дворніков застосовували однотипну практику:

«Коли йшов спротив на землі, то артилерія і авіація використовувалася для того, аби повністю знищити ділянки, де міг проходити опір населення, а в тих містах, де опір тривав, використовувалася хімічна зброя. Це такий примітивний шлях військової машини».

У Росії сподіваються на успіх кампанії після зміни командування, додає експерт, але слабкі місця їхньої армії нікуди не поділися.

«Дев'ять напрямів [наступу] згорнулися до одного-двох в зоні Ізюм-Харків, півдня країни. Певна кількість військ, яка зараз там сконцентрована, буде діяти під керівництвом командувача Південного військового округу генерала Олександра Дворнікова. Очікується [в РФ], що це буде ефективніше. Але побачимо, тому що ієрархічність побудови з прив’язкою до однієї посадової особи без урахування гнучкості на місцях — ця „ахіллесова п’ята“ російської армії нікуди не ділася», — переконаний Згурець.

Експерт називає ще дві проблеми російської армії: низький моральний дух, який за короткий час відновити неможливо, та розуміння українською стороною слабких противника.

«Наш генеральний штаб вже готовий до їх зустрічі і до завдання [шкоди], щоб ця кампанія великої битви за Донбас, яка готується росіянами, мала для них абсолютно несподівані підсумки», — додав Згурець.

2ogoloshenya