В Бучі 5 російських окупантів зґвалтували 14-річну дівчинку. Вона зараз вагітна - Денісова

Про ґвалтуванняя російськими солдатами неповнолітніх та дітей повідомляє Уповноважена Верховної ради України з прав людини Людмила Денісова.

Пряма мова: Рівень жорстокості армії терористів та катів РФ не знає меж – зґвалтовані діти…

⚡Дівчинка, 14 років, зґвалтована 5 чоловіками-окупантами. Зараз вагітна. Буча.

⚡Хлопчик, 11 років, зґвалтований на очах у мами - її прив’язали до стільця, щоб дивилася. Буча.

⚡Жінка 20 років, зґвалтування трьома окупантами відразу у всі можливі місця. Ірпінь.

Як запевнила Денісова. Кожен виродок отримає покарання за здійснене. Адже, воєнні злочини не мають терміну давності.

Зґвалтування суворо заборонені статтею 27 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

«Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти військових злочинів РФ в Україні», - написала на своїй сторінці у Фейсбук Людмила Денісова.

Історій про зґвалтовування буде більше

Генпрокурорка України Ірина Венедіктова ще 22 березня повідомила, що дані про статеві злочини російських військових надходять з окупованих територій на півдні та "гарячих точок". Тоді такими вважали Київщину, а також Чернігів, Харківщину та Донбас, зокрема й оточений Маріуполь.

Наразі особисто про зґвалтування свідчила лише одна жертва російських нелюдів.

"Я застрелив твого чоловіка, тому що він нацист"

Про першу підозру російському військовому за зґвалтування на Київщині. Вдершись до приватного будинку в Броварському районі, той застрелив господаря, а потім кілька разів зґвалтував його дружину, при цьому погрожуючи зброєю їй та маленькому сину.

Ця історія схожа на ту, яку 33-річна Наталя із Броварів розповіла виданню Times. Вона звернулася до прокуратури після того, як 9 березня російські військові увірвались у її дім, розбили авто, застрелили чоловіка, собаку, а її саму тричі зґвалтували, дивом не зачепивши 4-річного сина.

"Я застрелив твого чоловіка, тому що він нацист", - сказав, приставивши пістолет до голови Наталі, 20-річний російський військовий. З ним був командир, який представився Михайлом Романовим.

Коли чоловіки були такі п'яні, що ледве тримались на ногах, жінка з сином втекли. Минулого тижня Наталі повідомили, що ґвалтівника Романова ймовірно вбили українські військові у Броварах.

Вона впізнала Романова з профілів у соцмережах. Ким був його напарник, за словами жінки, поки що з'ясувати не вдалось.

 

Чому про це варто говорити

Тема зґвалтування в українському суспільстві була табуйованою у мирний час, а під час війни і поготів. Тому не так багато верифікованих історій набуває розголосу.

Та крім історій від самих потерпілих про зґвалтування стає відомо і з перехоплених СБУ телефонних розмов російських військових. Міжнародні кримінальні суди теж сприймають це за свідчення та підставу для розслідування справ про насильство під час війни.

Історії також можуть переповідати інші люди, які почули їх від потерпілих. Це лікарі, рятувальники, волонтери, журналісти, місцева влада, поліцейські, друзі та знайомі.

Правозахисники намагаються фіксувати усі такі повідомлення.

"Зґвалтування і сексуальне насильство це воєнний злочин, злочин проти людяності, тому військові прокурори обов'язково працюватимуть на нашій території", - пояснює правозахисниця Лариса Денисенко.

А воєнні злочини не мають терміну давності. Розслідуючи зґвалтування під час війни, міжнародні суди не вимагають медичних доказів, щоб підтвердити історію жінки. Тобто висновок лікаря про факт зґвалтування не є обов'язковим.

Важливо, щоб потерпілі не залишались наодинці зі своїм болем, почувались у безпеці, та мали куди звернутися та кому розповісти про зґвалтування.

В Україні створили чат-бот в Телеграмі Stop Russian aggression

@stop_ru_aggression_bot

Кожен може зафіксувати воєнний злочин російського солдата на нашій території. Розміщуйте фото, відео, місце та опис злочину.

УСІ ВОЄННІ ЗЛОЧИНЦІ МАЮТЬ БУТИ ПОКАРАНИМИ! ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ НЕ МАЮТЬ СТРОКУ ДАВНОСТІ!

2ogoloshenya