Російські війська обстріляли Миколаїв забороненими Женевською конвенцією касетними боєприпасами

Російські війська здійснили обстріли Миколаєва забороненими Женевською конвенцією касетними боєприпасами.

Про це сьогодні, 5 квітня, повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

Під ворожий вогонь потрапили цивільні квартали і медичні заклади, зокрема – дитяча лікарня. Є загиблі і поранені, зокрема і діти.

Нагадаємо, напередодні мер Миколаєва Олександр Сєнкевич заявив, що російські військові обстріляли місто, застосувавши заборонені касетні боєприпаси.

«Знову касетні снаряди. Тримайтесь подалі від вікон. Всю інформацію повідомлю вам згодом.Не публікуємо фото і відео! Не допомагаємо ворогу!», – написав він у фейсбуці.

Зі слів міського голови Миколаєва, окрім житлових будинків, російські військові обстріляли будівлі двох лікарень, Будинок дитини, 11 дитячих садків, 13 навчальних закладів.

Міжнародне гуманітарне право забороняє використовувати зброю, яка завдає надмірних ушкоджень або має невибіркову дію.

До таких засобів ведення війни належать хімічна та біологічна зброя, протипіхотні міни й касетні боєприпаси.

Правозахисні організації мають численні докази використання Росією касетних бомб в Україні, як під час повномасштабного вторгнення, так і в ході війни на Донбасі.

Чому касетні боєприпаси заборонені?

Касетні боєприпаси - це авіабомби, артилерійські снаряди або ракети, які замість одного великого вибухового снаряда містять десятки або навіть сотні менших суббоєприпасів.

Це можуть бути міни або снаряди різного призначення (протитанкові, протипіхотні, запальні, хімічні).

Після запуску касетна бомба або ракета гальмує у заданій точці та розкидає мініснаряди по великій площі - розміром з одне або два футбольних поля. Це дозволяє одній бомбі-носію знищити безліч цілей замість однієї.

2ogoloshenya