США підтверджують використання Росією гіперзвукових ракет проти України — CNN

Американські офіційні особи підтвердили, що Росія ще минулого тижня запустила по Україні гіперзвукові ракети, що стало першим відомим випадком використанням таких ракет у бою.

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела серед американських посадовців. За інформацією співрозмовників видання, США змогли відстежувати запуски в режимі реального часу, передає НВ.

На думку американських посадовців, використання РФ гіперзвукових ракет могло мати на меті як випробування цієї зброї, так і для «надсилання повідомлення Заходу про російські можливості».

У РФ про використання цієї зброї заявили лише 19 березня.

Так Міноборони РФ заявило, що російські військові застосували гіперзвукові ракети комплексу Кинжал для знищення підземного військового складу на заході України.

19 березня у ЗСУ повідомили, що Росія завдала ударів по підземному складі ракет та авіаційних боєприпасів українських військ у населеному пункті Делятин Івано-Франківської області. Водночас поки що командування Повітряних сил ЗС не може підтвердити чи спростувати інформацію щодо заяв росіян про удар авіаційним ракетним комплексом Кинжал.

За даними російських ЗМІ, Кинжал — авіаційний комплекс із високоточною гіперзвуковою аеробалістичною ракетою. Створено на базі модернізованого дальнього винищувача-перехоплювача МіГ-31 — МіГ-31К. За словами російських військових, він здатний вражати цілі на дальності понад 2000 км, при цьому гарантовано долаючи всі існуючі та розроблювані системи протиповітряної та протиракетної оборони.

2ogoloshenya