Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

У Верховній Раді через питання мови посварилися співголова фракції Опозиційного блоку Олександр Вілкул та голова Верховної Ради Андрій Парубій.

 

Інцидент стався під час ранкового засідання ВРУ, яке транслює телеканал ZIK.

 

Під час виступу з трибуни Верховної Ради України нардеп від Опоблоку Олександр Вілкул, критикуючи владу, яка, з його слів, готує фальсифікації під час президентських виборів-2019, почав говорити російською мовою, закликаючи депутатів від різних фракцій не голосувати за «мовний» закон, який зараз розглядають у ВРУ.

 

Спікер Андрій Парубій кілька разів попередив опоблоківця, щоб той виступав державною мовою, а потім попросив вимкнути мікрофон. Олександр Вілкул обіцяв, що говоритиме українською, тож мікрофон знову увімкнули, і він продовжив: «Андрію Володимировичу, якщо ви вважаєте, що та мова, якою ви розмовляєте, є українською, то ви дуже помиляєтесь».

 

На це голова Верховної Ради різко відреагував: «Мовою, якою я розмовляю, розмовляли мої діди і прадіди, і батько, і матір. Я з нею виховувався з колискової. І в залі ВРУ я не допущу виступів недержавною мовою. Я про це не раз попереджав і ще раз наголошую – не допущу!»

Додамо, суперечки і сварки спікера із опоблоківцями у стінах ВРУ через питання мови – не поодинокі. Раніше Андрій Парубій робив зауваження нардепу Нестору Шуфричу через застосування кримінальної «блатної» лексики під час виступу з трибуни Верховної Ради.

 

Нагадаємо, 28 лютого 2019 року Верховна Рада почала розглядати у другому читанні законопроект «Про забезпечення функціонування української мови як державної». До проекту закону надійшло понад 2 тисячі поправок.

 

Під час Погоджувальної ради 18 березня голова ВРУ Андрій Парубій заявив про спроби зірвати розгляд «мовного» закону. Раніше спікер закликав керівників парламентських фракцій не зловживати правом та обмежити кількість ініціатив оголошення реальних перерв у роботі Верховної Ради.

2ogoloshenya