Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Міністерство закордонних справ планує розривати угоду з Росією щодо Азовського моря.

Також в планах МЗС та Міноборони ще один прохід військових кораблів, ймовірно зі спостерігачами на борту, розповів Павло Клімкін в інтерв'ю журналістам Цензор.Нет.

Клімкін пояснив яким чином Україна буде звільнювати Донбас та повертати його в українське правове поле.

Про Азовське море.

В осяжній перспективі ми розірвемо угоду про Азовське море з РФ. Тоді, коли після слухань у нас буде цілком зафіксована юридична позиція і будуть вирішені питання по міжнародному арбітражу. Якби ми розірвали її раніше, Росія використала б це для послаблення нашої юридичної позиції. Але розірвання договору по Азову не є панацеєю. Це теж потрібно розуміти. Те, що відбувається навколо російської узурпації прав стосовно Керченської протоки і повзучої окупації Азовського моря, має відповідь, тільки якщо ми працюємо одночасно в трьох сферах: безпековій, економічній та в юридичній. Так само як і рішення щодо Донбасу тільки в безпековій сфері не має сенсу", каже він.

На запитання журналістів щодо скандального договору з РФ про поділ риби в Азовському морі Клімкін відповів, що були консультації з держкомітетом.

Про полонених.

Росія свідомо використовує українських полонених як товар. Причому вона використовує і своїх громадян як товар. І грається ними в контексті виборів. Я ризикну сказати, що якби не бажання Росії за будь-яку ціну втручатися у вибори, у нас був би шанс звільнити в'язнів. Але використання їх як розмінну карту в контексті виборів значно ускладнює процес. І для військовополонених, і для політичних в'язнів, і для заручників. У цьому є основна фундаментальна проблема.

Я вважаю, що потрібно керуватися тим, чого ми можемо досягти. Я нещодавно бачився з Ахтемом Чийгозом. Якби ми трималися за принцип "всіх на всіх", то може, тепер мені не вдалося б йому руку потиснути.

Про Керченську протоку.

Україна планує щє один прохід кораблів. Щодо міжнародних спостерігачів, то на сьогодні я не думаю, що на борту безпосередньо будуть іноземні військові. Йдеться лише про можливість спостереження з їхнього боку. У Берліні відбулися наші консультації з німцями та французами стосовно можливого формату моніторингової місії. Ми хочемо, щоб вона була постійна та ефективна. А спочатку ідея наших партнерів полягала в тому, щоб надіслати по парі представників від кожної сторони, які мали б оцінити ситуацію, зокрема, в окупованій Керчі. Потім вони зрозуміли, про що йдеться, і що так робити не можна. Зараз ми проробляємо можливості моніторингу і з моря, і з повітря, і вочевидь, з космосу. Ефективний моніторинг буде працювати, тільки коли скомбінувати ці методи.

Другий аспект - контекст присутності військово-морських сил наших друзів у Чорному морі. Тут є, звичайно, свої нюанси, пов'язані з конвенцією Монтрьо, але ми маємо ідеї, як це здійснити в рамках міжнародного права. Є ідеї стосовно купівлі або лізингу військових кораблів, спільної роботи екіпажів. Так що всі опції ми обговорюємо. Я сподіваюся, що нам вдасться здивувати Росію.

Про Донбас

Разом з безпековим компонентом нам потрібен стратегічний план, як економічно докорінно перелаштувати Донбас. Наприклад, Лисичанськ понад 100 тисяч населення. Він був побудований на трьох великих заводах. Жоден з них не працює сьогодні. Прекрасно зрозуміло, що абсолютна більшість індустріальних потужностей Донбасу вже ніколи не запрацює, як раніше. Потрібно виробити нову економічну модель і її сприйняття людьми. Інакше будь-яка економіка не працюватиме, і наші партнери також це прекрасно розуміють. Однак, на сьогодні, на жаль, немає комплексного бачення, як це зробити.

А все, що відбувається на окупованих територіях, — це сірі схеми. Є підозри, що там під контролем російських спецслужб діють схеми з відмивання грошей. Металургійна продукція з окупованих регіонів продається з дисконтом, з махінаціями. Інакше як на чорному кеші, багато виробництв не можуть працювати. Це, до речі, стимул для багатьох в РФ зберігати чинний статус-кво. Ми намагаємося відстежувати це. Тобто вся економіка там має бути фундаментально перелаштована.

І третє – людський компонент. Багато людей, які були вимушені залишити окупований Донбас, назад не повернеться, оскільки вони знайшли тут нове життя. Крім того, там просто не знайдеться роботи для всіх. Тому нам потрібно запропонувати їм нову візію та мотивацію. За нинішніх умов, Донбас сам до цього не зможе прийти. Це наше спільне завдання і спільна відповідальність.

Джерело. 

2ogoloshenya