Підприємець мав зібрати 101 документ, щоб оплатити ПДФО із закордонних доходів

Усі діджитал-спеціалісти, що мають рахунки на Wise, Payoneer, Revolut і отримують платежі з-за кордону, мають сплачувати з них податки.

Для фізосіб це — податок на доходи фізосіб (ПДФО 18%) та військовий збір (1,5%). Зараз, під час війни, вчасно сплачувати податки — особливо важливо.

Відомий український підприємець, засновник Jooble Роман Прокоф’єв розповів на Facebook: щоб мати змогу оплатити ПДФО, йому довелося підготувати для банку більше сотні документів.

AIN.UA розпитав у Романа деталі історії.

«Ніщо не зупинить людину, яка хоче сплатити податки. Навіть український банк. Щоб переказати гроші із-за кордону в Україну і заплатити податок на доходи фізичних осіб «ПриватБанк» запросив у мене 101 (!) сторінку документів. В якийсь момент мені здалось, що я подаю документи на субсидію, щоб держава мені щось заплатила, а не навпаки», — розповів Роман у Facebook.

Роман планував декларувати свої особисті доходи за межами України, які він отримує на особистий рахунок Wise, і оплатити податок на ці доходи (в гривні). Тож весною 2023 року йому треба було перевести доволі велику суму із закордонного рахунку на рахунок в українському банку, щоб сплатити із неї податок. У банка виникли питання до цієї транзакції.

За словами підприємця, листування із банком зайняло доволі багато обсягу і часу: вони спочатку запитали податкову декларацію, потім усі додатки по вхідних платежах, потім виписку по всій історії, щоб зрозуміти, що відбувається.

«Їхні запити були не завжди зрозумілі: наприклад: «Дайте виписку з моменту акумуляції грошей на рахунку». Що це має означати? Адже це живий рахунок, гроші там рухаються весь час», — згадує він.

Для того, щоб пройти фінмоніторинг і пояснити транзакцію, довелося підготувати більше 100 сторінок тексту. Для цього підприємець наймав юридичну компанію, яка готувала ці всі документи протягом кількох місяців.

«Що важливо: ця операція була повністю прозора: фактично, я переклав кошти з «лівої кишені в праву», зі свого офіційного рахунку за кордоном на український рахунок. В ЄС перекази коштів між своїми ж рахунками відбуваються за секунди, хоча у європейських банків — дуже серйозний compliance. А у нас лишилася якась архаїчна процедура, яка не до кінця зрозуміла жодній зі сторін: адже навряд чи банк читав усі ті 100 сторінок тексту», — говорить підприємець.

За словами Прокоф’єва, із подібною ситуацією може зіткнутися будь-який користувач, який схоче перевести велику суму із закордонного на власний рахунок для сплати податків та декларування.

2ogoloshenya