Судді Верховного Суду висловили недовіру голові ВС Всеволоду Князєву, якого викрили на хабарництві.

Відповідне подання підписали 138 суддів із 142 присутніх.

Нагадаємо, Всеволода Князєва затримали детективи НАБУ.

Верховний Суд вніс на розгляд подання про недовіру до його очільника Всеволода Князева, якого НАБУ та САП підозрюють у хабарництві. Відповідне рішення прийняли під час пленуму ВС, 16 травня. Подання підписали 138 суддів із 142 присутніх.

«Подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду. У зв’язку з оприлюдненням НАБУ та САП у ЗМІ повідомлення про імовірне вчинення головою ВС корупційних діянь, заподіяння шкоди авторитету Верховного Суд та зниженням довіри громадян до Верховного Суду, ми ініціативна група суддів ВС на підставі статті 41 Закону «Про судоустрій та статус суддів» вносимо це подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду», – зачитав головуючий пленумом Дмитро Луспеник.

Зазначимо, що згідно із Законом України «Про судоустрій та статус суддів», голову Верховного Суду та його заступника обирає на посаду та звільняє з неї Пленум ВС. Дострокове припинення повноважень голови ВС відбувається внаслідок висловлення йому недовіри. Питання про внесення недовіри розглядається за поданням не менш ніж однієї третини від складу Пленуму Верховного суду, у даному разі – це 56 суддів.

Організаційний комітет протягом 20 днів має забезпечити та підготувати проведення Пленуму ВС щодо розгляду подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду. При чому засідання такого пленуму буде повноважним за присутності на ньому понад половини суддів від складу Пленуму (84 судді).

Питання щодо недовіри голови Верховного Суду можуть розглядатися як за його присутності, так і без нього. Рішення щодо висловлення недовіри приймається таємним голосуванням. Рішення вважається прийняте, якщо його підтримає більшість суддів Пленуму ВС. Висловлення недовіри голови Верховного Суду не позбавляє його повноважень судді ВС. Повторно питання про висловлення недовіри не можна ініціювати протягом року з дня його розгляду на засіданні Пленуму.

2ogoloshenya