Перша ознака хвороби серця: 11 симптомів, що вказують на серйозні проблеми з серцем!

Серцевий напад б’є наповал. Такий збій може призвести не тільки до інвалідності, а й до летального наслідку. Адже серце працює безперервно, поставляючи всім органам і тканинам організму кров.

Коли ж стається збій у припливі крові до серцевого м’яза (міокарда), виникає ішемічна хвороба серця (ІХС). Прояви її можуть бути різними — від стенокардії й аж до інфаркту. А ось результати — сумні: саме ІХС є однією з причин найвищої смертності у світі, а зона її ураження змушує визнавати це захворювання проблемою нашого століття.

Однак запобігти її розвитку можна за 30 днів, звернувши увагу на ті сигнали, які посилає серце. Навіть якщо деякі з них проявляються нечасто, це вже привід замислитися над станом свого внутрішнього “акумулятора”. Виникнення більше ніж п’ять серцевих нападів на день вказує на потребу терміново звернутися до лікаря.

Втома вказує на недолік кровопостачання, а слабкість – на ризик інфаркту

Почнемо з тих нечітких сигналів, які переважно ігнорують, приймаючи за хвилини слабкості. Саме вони є маркерами захворювання.

Симптом №1. Втома.

Ви тільки встали з ліжка, а вже почуваєтеся розбитим. Добралися до роботи й думаєте тільки про те, як би відпочити. А повертаєтеся геть виснаженим. З кожним днем втома накопичується щораз більше.

  • Це тривожний симптом, що вказує на серцеву недостатність. Втома виникає через нестачу кровопостачання мозку, легенів і серця.

Симптом №2. Слабкість.

Багато хворих, які зазнали серцевого нападу, зазначали, що незадовго перед цим відчували таку слабкість, що не в змозі були утримати в руках аркуш паперу. Відчуття знесиленості (а це характерно при грипі) — тривожний сигнал.

  • Симптом вказує на ризик розвитку інфаркту міокарда найближчим часом.

Симптом №3. Перепади настрою.

Відчуття безпричинної тривоги переслідувало багатьох тих, хто врешті опинився на лікарняному ліжку. Медики радять уважно ставитися до такого стану, бо це один з поширених симптомів.

  • Сильна тривога або навіть страх смерті може вказувати на наближення серцевого нападу.

Симптом №4. Задишка.

Якщо, піднявшись на третій поверх, відчуваєте сильну задишку, немов після годинного марафону, а після навіть невеликого фізичного навантаження вам бракує повітря — саме час звернутися до кардіолога. Задишка часто супроводжує серцевий напад і може спричиняти біль у грудях.

  • Порушення кровотоку скорочує його надходження в легені, що викликає вкорочене дихання.

Симптом №5. Запаморочення.

Для повноцінного функціонування мозку має бути нормальний кровотік. Як тільки до мозку надходить недостатня кількість крові, це позначається на стані всього організму.

  • Інфаркти супроводжуються запамороченнями або непритомністю. Тому порушення серцевих ритмів дуже небезпечне.

Симптом №6. Холодний піт.

Він несподівано пробиває вас, коли ви просто сидите і раптом вкриваєтеся потом, немов щойно дві години провели у спортзалі.

  • Тривожний симптом, який вказує на наближення серцевого нападу.

Симптом №7. Прискорений пульс.

Рідкісні стрибки пульсу, як правило, не викликають тривоги у лікарів. А ось нерегулярний або прискорений пульс, особливо якщо він супроводжується задишкою, запамороченням, слабкістю, вказує на аритмію.

  • Аритмія може стати причиною інфаркту або навіть раптової смерті.

Симптом №8. Біль у грудях з’являється раптово і так само раптово зникає.

Не дивно, що багато людей ігнорують такі прояви та не усвідомлюють небезпеки. Всі спохоплюються, коли зона ураження поширюється на руки, спину, плечі, тоді б’ють на сполох.

  • Найпоширеніший симптом, що вказує на наближення серцевого нападу.

Симптом №9. Набряклість.

Набряки ніг, а також збільшення ваги не завжди є наслідком малорухливого способу життя (хоча і його, безперечно, теж). Однак серце також може подавати сигнали тривоги таким чином. До них належить і втрата апетиту.

  • Зайва рідина в організмі вказує на серцеву недостатність.

Симптом №10. Розлад шлунка.

Біль і здуття живота, які можуть негативно позначитися на травленні і викликати неприйняття їжі, не завжди сигналізують про розлади в роботі шлунково-кишкового тракту.

  • Тривожний симптом, небезпечність якого можна порівняти з болем в серці. Потрібне термінове лікування.

Симптом №11. Кашель.

Постійний кашель з’являється від накопиченої в легенях рідини. Іноді він супроводжується виділенням мокротиння, що вказує на серйозність проблеми. Ще одним тривожним симптомом може стати свистяче дихання.

  • Постійний кашель вказує на серцеву недостатність.

Джерело

2ogoloshenya