Синдром сусіда по кімнаті — тихий убивця стосунків

Якоїсь миті пара може виявити себе в цікавому місці: у них багато спільного (будинок, обов’язки, діти) і все ніби рівно і добре, але чогось бракує. Ні чоловік, ні дружина не можуть згадати, коли вони востаннє пристрасно цілувалися, та й взагалі із задоволенням проводили час удвох.

Повсякденні турботи затягують, подружній човен неминуче б’ється за горезвісний побут. Люди, які раніше душі не чули один одного, стають просто сусідами по квартирі. З’являється відчуття, що стали родичами, знають одне одного, як облуплені. У них можуть бути хороші чи нейтральні стосунки, але зникає інтерес до партнера, бажання, інтимність, романтика. Вже не хочеться чепуритися заради чоловіка і приховувати свої недоліки, вже немає ніяковості за діряві шкарпетки або засалений халат та інше.

Здається, що інша людина нікуди не дінеться. А якщо так, то розмови до душі та всякі романтичні дурниці можна відкласти на безвік — ще встигне. Зараз важливіше доробити всілякі стосунки та залишити собі час на відпочинок.

Тільки в якийсь момент можна побачити, що крім цього побуту та якихось завдань з виховання дітей, подружжя більше нічого не пов’язує. Так проявляється синдром сусіда по кімнаті й тихо, але вірно вбиває стосунки.

За якими ще важливими ознаками можна розпізнати цей синдром:

  1. Ви більше не розмовляєте одне про одного.

Ви говорите про рахунки, роботу по дому, розклад дітей та інші побутові речі, але не можете згадати, коли востаннє говорили про ваше життя, ваші потреби, почуття, бажання і мрії.

  1. Сон важливіший за інтимну близькість.

Ми всі перевантажені роботою та іншими справами, сильно втомлюємося, тому не дивно, що часто ви віддаєте перевагу сну, а не інтиму. Однак якщо так відбувається протягом тривалого часу, то це, безумовно, позначиться на стосунках не найкращим чином.

  1. Ви рідко бачитеся.

Ваші графіки не збігаються настільки, що практично не перетинаєтесь. Навіть спати лягаєте у різний час і не спілкуєтесь перед сном.

Що робити?

Якщо ви хочете перемогти синдром сусіда по кімнаті, варто докладати зусиль:

  • Для початку зробіть ваші стосунки пріоритетним завданням, ухваліть рішення щось змінити на краще.
  • Спробуйте виявити щирий інтерес до свого партнера. Який він зараз? Як змінився останнім часом? Що відбувається з ним? Чим він зараз живе?
  • Щодня виділяйте час спілкування з партнером. Нехай це буде всього 10 хвилин, зате вони будуть присвячені вам та вашим стосункам. Важливо уникати побутових тем та питань, пов’язаних із поточними справами. Запитати «як ти?» для початку буде цілком достатньо.
  • Хоча б один раз на тиждень влаштовуйте побачення. Важливо змінити обставини та кудись вирушити разом. А, головне, щоб ніхто не смикав вас кожні 5 хвилин і не відривав один від одного.
  • Рутину можна перемогти за допомогою новизни. Спробуйте внести її у ваші стосунки. Запропонуйте партнеру те, що ви ще не робили разом — якийсь новий вид дозвілля, нові цікаві місця, спільні заняття.
  • Виявляйте увагу та турботу щодо партнера. Прислухайтеся до себе — що доброго хотілося б зробити для нього? Зробіть це.
  • Говоріть про свої почуття. Висловлюйте їх словесно чи тілесно. Торкайтеся вашого партнера протягом дня, обіймайте.
  • Поверніть у ваші стосунки сором’язливість. Пам’ятаєте, як спочатку буває? Жінкам ніяково показуватися перед чоловіком без макіяжу, а чоловікові, наприклад, у не прасованому одязі. Пограйте в гру – уявіть, що ваші стосунки тільки зароджуються і вам важливо виглядати в очах партнера привабливо та бажано.

Таким чином, вашою зброєю проти синдрому сусіда по кімнаті можуть стати: щирий інтерес до партнера, увага, час, спільність, новизна, бажання зробити щось добре для іншого, простір інтимності.

Так, можливо, стосунки вже не будуть такими ж пристрасними та романтичними, як на початку — і це нормально. Але вони можуть стати зрілішими, глибшими та близькими.

Джерело

2ogoloshenya