Оригінал чи "пальонка": українці зможуть перевіряти придбаний  алкоголь через "Дію"

Мінцифри планує запровадити в Україні еАкциз.

Міністр цифрової трансформації пояснює, що уже багато років у країні існує значний тіньовий ринок алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Через відсутність прозорого механізму контролю за обігом підакцизних товарів держава недоотримує податки, а люди отримують підроблену та контрафактну продукцію.

Як працюватиме цифровий акцизний податок

Наразі у Парламенті готують до другого читання законопроєкти 8286 та 8287. Їх ухвалення допоможе державі з розвитком чесних та прозорих правил ведення бізнесу, виходом ринку акцизів із тіні та систематизацією контролю за обігом підакцизних товарів.

Ми створюємо унікальну для ринку України електронну систему. З одного боку, вона враховує принципи Європейських директив, а з іншого – потреби і проблеми українського ринку. За основу взяли європейську систему Tobacco track and trace system, яка діє в ЄС з 2019 року,– пише Федоров.

Відтак, усі операції з перевезення, зберігання, продажу кожної одиниці продукції будуть фіксуватися в електронній системі. Ключовим елементом системи буде електронна марка акцизного податку. Це унікальний код, який буде наноситися на товар.

За словами міністра, запровадження еАкцизу ускладнить продаж продукції з підробленими акцизними марками у магазинах. Після запуску такої системи кожен споживач, зчитавши код на продукції через Дію, зможе перевірити алкоголь та цигарки і визначити, перед ним оригінальний продукт чи підробка.

Впровадження електронної системи має на меті зменшити обсяги нелегального ринку цих продуктів та на 15% збільшить доходи до бюджету від сплати акцизного податку.

Михайло Федоров стверджує, що еАкциз запрацює в Україні з 1 січня 2025 року, у разі ухвалення Парламентом.

2ogoloshenya