Покрокова інструкція, як перевірити свої документи на землю

В українських реаліях власники паїв мають бути готовими до того, що наявність документів не є 100-відсотковою гарантією права вчиняти із своєю землею будь-які дії.

Переконайтеся, що ваша земельна ділянка має свій унікальний кадастровий номер, пише Земельне право України.

Нагадаємо, що кадастровий номер складається з 19 цифр, об'єднаних у групи і відмежованих двокрапками. Цей номер кожній офіційно зареєстрованій ділянці присвоювали в Державному земельному кадастрі (Держкомземі, згодом Держгеокадастрі).

Особливо треба бути обережними й пильними тим, у кого документи на землю, видані до 2004 року — рожеві/червоні державні акти.

Тоді ще не було електронної версії державного земельного кадастру. Отож, уповноважені органи могли просто видати державний акт на земельну ділянку, але ніхто не реєстрував у цьому єдиному земельному кадастрі.

Якщо у вашої земельної ділянки немає кадастрового номера, то її знову-таки не можна офіційно ані здати в оренду, ані продати. А також не виключено, що хтось уже зайняв та оформив цю земельну ділянку і доведеться відстоювати своє право на неї тільки через суд.

Ви переглянули свої документи і впевнилися, що ваша земельна ділянка-таки має кадастровий номер. Про всяк випадок перевірте це в електронній базі Держгеокадастру.

Для цього необхідно зайти на сайт Публічна кадастрова карта (наразі даний сервіс зачинено у зв’язку з війною), ввести в полі пошуку кадастровий номер вашої земельної ділянки, зазначений у державному акті.

Якщо така ділянка була правильно внесена в кадастр, то сайт її покаже на екрані та видасть усі дані про неї. Якщо з якихось причин дані не були внесені в електронну базу, то варто найближчим часом виправити це.

Коли немає можливості перевірити цю інформацію в інтернеті, то всі охочі можуть зробити наступним чином:

▪️звернутися в земельний відділ своєї місцевої ради й попросити спеціалістів цього відділу перевірити інформацію про вашу земельну ділянку;

▪️звернутися в місцевий підрозділ Держгеокадастру з аналогічним проханням.

Якщо в людини є державний акт на руках, а в базі Держгеокадастру земельної ділянки немає, то необхідно звернутись і замовити виготовлення проекту землеустрою у землевпорядній організації, яка має відповідну ліцензію.

Перелік сертифікованих землевпорядників та геодезистів можна знайти на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних Дія.Відкриті дані.

Розробивши в них документацію, потрібно звернутись до Центру надання адміністративних послуг за місцем розташування земельної ділянки для її реєстрації в Державному земельному кадастрі. Також можна подати заявку на державну реєстрацію земельної ділянки онлайн.

Отож, коли ви зібрали й перевірили всі необхідні документи на пай, можна надалі вирішувати долю своєї земельної ділянки.

2ogoloshenya