Патріарх РПЦ Кирило поскаржився Папі Римському та комісару ООН з прав людини на «незаконне вигнання» ченців із Києво-Печерської лаври

11 березня московський патріарх Кирило звернувся до предстоятелів помісних православних церков, низки релігійних діячів та представників міжнародних організацій і поділився своїм «глибоким занепокоєнням» через «утиски» ченців УПЦ МП та виселення їх з Києво-Печерської Лаври.

Про це повідомляє пресслужба Російської православної церкви, передає НВ.

Він наголошує на тому, що цьому рішенню передувала ціла «низка заходів тиску» на чернечу громаду Києво-Печерської лаври.

«Тиском є і багатомісячна наклепницька інформаційна кампанія за участю державних ЗМІ та телеканалів, а також радикальних політиків, релігійних та громадських діячів, спрямована проти монастиря — із закликами до його вилучення з користування громади та навіть до насильницького захоплення», — зазначив прокремлівський патріарх.

Кирило вважає, що оприлюднений українськими ЗМІ ультиматум державної влади щодо Києво-Печерського монастиря «привертає увагу відсутністю в ньому достатніх юридичних обґрунтувань».

Він закликав міжнародну спільноту «докласти всіх можливих зусиль, щоб перешкодити примусовому закриття монастиря, яке призведе до „порушення прав“ мільйонів українських вірян на свободу віросповідання, гарантованих Конституцією України, а також таким документом як Статут ООН».

Звернення були направлені, зокрема, предстоятелям помісних православних церков, Папі Римському Франциску, генеральному секретарю Всесвітньої ради церков доктору Джеррі Піеле, генеральному секретарю Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич, верховному комісару ООН з прав людини Фолькеру Тюрку, директору Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини Маттео Мекаччі.

Міністерство культури та інформполітики України у п’ятницю, 10 березня, заявило, що УПЦ МП до 29 березня має залишити всі приміщення, які орендує в Києво-Печерській лаврі.

Державна аудиторська служба України провела перевірку Національного заповідника Києво-Печерська Лавра, яка дозволила виявити незаконне передавання у користування пам’яток культурної спадщини та 36 незаконних новобудов.

2ogoloshenya