Список формували на основі доступних декларацій чиновників, матеріалів судових справ в Україні та Великій Британії, інформації від держорганів та даних від власників активів. Дані актуальні станом на листопад 2022 року, а вартість біткоїнів перерахована в долари США за курсом на 1 лютого 2023 року – $23 103.

Журнал «Bitcoin Magazine Україна» 17 лютого на конференції «Follow Bitcoin» представив свій перший друкований номер.

У журналі можна знайти не лише цікаві статті про Біткоїн та індустрію від українських та американських експертів, а й перший національний рейтинг власників біткоїнів. Він унікальний тим, що більшість таких багатіїв ви не зустрінете у рейтингу Forbes.

«Більшість учасників списку коментували свої статки дуже обережно та вкрай неохоче, часто висловлювали бажання бути «забутими» чи «пропущеними» в рейтингу», – інформує «Forbes Ukraine»

Саме через цю особливість укладачі рейтингу поділили учасників на чотири категорії. Поряд із вказаною кількістю біткоїнів вказували ступінь підтвердження володіння – низький, обмежений, середній та високий.

Високий ступінь підтвердження володіння мають лише шість учасників списку, а середній – пʼять учасників. Найбільше людей з обмеженим ступенем – це 31 особа, ще вісім учасників мають низький ступінь.

До списку взагалі не включали осіб, які вказали володіння біткоїном, але з інформації про дату та вартість придбання можна зробити припущення, що це інша криптовалюта зі схожою назвою.

Не потрапили до рейтингу і власники великих біткоїн-гаманців, що ніколи не розкривали свої криптоактиви та не погодилися зробити це на запит Bitcoin Magazine. Автори зазначають, що доклали немало зусиль, щоб надати можливість кожному потенційному учаснику уточнити кількість біткоїнів у володінні. Лише частина з них скористалася цією опцією.

Найбільша група володарів першої криптомонети – це чинні та колишні депутати Одеської міської чи обласної ради, народні депутати та чиновники цього регіону. Перші чотири місця в списку займають саме вони. Загалом з одеського регіону в списку присутні 17 осіб.

Одеським депутатам Дмитру Палпатіну, Івану Бойченку та Дмитру Голубову належить найбільша кількість біткоїнів – 7711, 5750 та 4376 криптомонет, що у грошовому еквіваленті становить $178 млн, майже $133 млн та $101 млн відповідно. При цьому високий ступінь підтвердження володіння має лише Голубов, який стверджує, що майнив біткоїни на кількох персональних компʼютерах у 2011–2012 роках за собівартістю від $0,02 до $3. У 2015 році він був одним із перших посадовців, що вніс біткоїни до декларації.

Четверту сходинку рейтингу займає народний депутат України одесит Анатолій Урбанський із 4256 біткоїнами, або $98,3 млн. Він теж має високий ступінь підтвердження володіння криптогрошами. «Рекордсмен за кількістю біткоїнів, що не лише вказані документально, а й підтверджуються публічно», – зазначають автори списку.

Урбанський в інтервʼю «Радіо Свобода» стверджував, що вклався в «крипту» ще у 2014 році, і йому це коштувало «кардинально інших грошей». Молодший брат Урбанського Олександр у декларації за 2020 рік теж вказував, що володіє 5328 біткоїнами. Але на час складання рейтингу він спростував цю інформацію.

Пʼяту сходинку списку займає юрист та присяжний міськрайонного суду з Хмельницького Сергій Хома. Він має високий ступінь підтвердження та володіє 4147 біткоїнами, або $95,8 млн. Крім цього, він вказав у декларації ще 20 криптовалют.

2ogoloshenya