УГКЦ переходить на новий календар: коли святкуватимемо Різдво й Великдень

Українська Греко-Католицька Церква переходить на новий календар.

З 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії (часу святкування Великодня).

Це значить, що час святкування Великодня і пов'язаних з ним свят залишиться незмінним.

Про це, як передає пресслужба церкви, заявив керівник УГКЦ Святослав у прямому ефірі "Живого телебачення", повідомляючи рішення Архиєрейського синоду УГКЦ в Україні щодо календарної реформи. Синод відбувся ще на початку лютого біля Львова.

Це рішення передбачає:

  • УГКЦ в Україні перейде з 1 вересня (початок Індикту) 2023 року на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії (відрахування Великодня лишиться незмінним).
  • Для тих парафій чи поодиноких громад, які відчувають себе ще не готовими до такого кроку (за окремим благословенням єпархіального єпископа), залишити можливість літургійного життя за юліанським календарем на період до 2025 року.

"Виявилось, що підтримка реформи майже у кожній єпархії складала близько 90%", - повідомив Святослав.

Він також уточнив, що частина єпархій за кордоном, зокрема в Британії та Австралії, ще дотримуватимуться старого календаря.

Ця реформа значить, що церква практично повністю переходить на новий Григоріанський календар і майже всі церковні свята тепер там будуть відзначати з більшістю інших християнських церков світу.

Таким чином, зокрема, Різдво УГКЦ буде відзначати 25 грудня, а не 7 січня. Так само інші свята змістяться на 13 днів - Покрова (1 жовтня), Водохреща (6 січня), Миколая (6 грудня) і так далі. Але це не стосуватиметься Великодня.

Додамо, що УГКЦ є третьою за чисельністю церквою України. Вона має кілька тисяч парафій та мільйони вірян по всій Україні. Територіально найбільше вірян у неї на заході України.

2ogoloshenya