Петрів піст безпосередньо залежить від дати Великодня – як і багато дванадесяті свята і пісні дні.

Тому-то ми і задаємося щороку одним і тим же питанням – якого числа Петров піст в 2018 році. Однак від усіх інших пістів він відрізняється "плаваючою" датою початку і фіксованою датою закінчення. Починається він з першого дня тижня всіх Святих, тобто дата початку пісту кожен раз різна. Але закінчується кожен рік в один і той же день – 12 липня.

Якого числа Петрівський піст в 2018 році? Так як Пасха у 2018 році припадає на 8 квітня, а тиждень всіх Святих починається після дев'ятого неділі після Світлого дня, то Петрів піст розпочнеться 4 червня. Ну а закінчення його, як уже говорилося, завжди припадає на один і той же день.

У 2018 році Петрів піст розпочнеться 4 червня і закінчиться 12 липня.

Варто зауважити, що 12 липня вже можна розговлятися, тобто фактично останній пісний день – середа 11 липня. Нескладно порахувати і тривалість посту – в 2018 році він триватиме 38 днів.

Варто помітити, що кожен рік тривалість Петрівського пісту різна – його довжина залежить від того, наскільки ранньої буде Великдень. До речі, найдовший Петров піст становить 42 дні (повні шість тижнів), а самий короткий – вісім днів (тиждень плюс один день).

Апістольський піст

Петрів піст 2018 не дарма має другу назву Апостольського – він створений у пам'ять про двох апостолів, учнів Христа, Петра і Павла. В основу поста лягло переказ, що апостоли, готуючись до проповідей, готуючись розповідати язичникам Слово Боже, обмежували себе в їжі, прагнучи до чистоти духовної і тілесної. Цим же святим присвячений і день закінчення посту – 12 червня, День Петра і Павла. В цей день славиться твердість Петра і розумність Павла.

Спочатку, в період з III по XI ст. Петровський і Успенський пости становили єдине ціле. Настільки тривалий час обмеження в їжі покликане служити компенсацією для тих, хто з якихось причин не зміг піститися у Великий піст. Тобто у віруючих фактично був вибір – тримати тривалий піст перед Великоднем або після неї.

Приписи посту

Піст – це не просто обмеження в їжі. Сприймати пісні дні як якусь дієту, що дозволяє поправити здоров'я і привести в порядок фігуру – значить, порушувати саму ідею поста в християнстві.

Піст – це не тільки відмова від скоромної (м'ясний) їжі. В першу чергу це час молитви, милостині, створення добрих справ, час звернення думками до Бога. І тільки виконання всіх приписів буде означати дотримання посту, тільки це дасть повне очищення душі і тіла.

Петрів піст 2018 не настільки строгий і суворий, як Великий. Навіть церковні приписи говорять про можливі послаблення в дні Петрівського пісту – і таке відхилення не буде вважатися порушенням.

В першу чергу послаблення стосуються меню посту. Так, дозволено вживання в їжу риби по суботах і неділях; в ці ж дні можна пити вино – але як доповнення до трапези, а не з метою алкогольного сп'яніння. По понеділках, середах і п'ятницях після вечерні заборонено вживання риби, масла, рекомендовано сухоїдіння. Вівторок і четвер – час, коли в їжу можна гарячі страви з олією, під забороною лише м'ясні та рибні страви. Особливо обумовлюються дні пам'яті святих або храмові свята – в ці дні приписи Петрівського посту 2018 дозволяють і рибні страви, і олія, і вино.

Мученика Василіска

Святий мученик Василіск був племінником святого мученика Феодора Тирона (пам'ять 17 лютого) та постраждала з його братами Євтропії і Клеоник під час гоніння на християн імператора Максиміана Галерія (305 - 311). Святі мученики Клеоник і Євтропій були розібрані на крестах (пам'ять їх 3 березня), а мученик Василіск був відправлений в Комани, де зберігався в добі. Правитель Агриппа, приїхавши в місто Амасью, почав вести християн. Свята Василіск у темнице готується до попереднього мученичного підвижу. Во сне йому явился Господь, що обіцяв мученикові Свою допомогу, і пророкував йому мученицьку смерть в Команах. Свята Василіск попросила темничних страж розпустити його у рідне поселення проститися з рідними. Його відпустили, так що почитали за святість життя і виконані чудеса. Придя домой, святий Василіск повідомив родину, що видиться з ними останнім часом, і обіцяє їм твердо стояти за вірою.

Коли Агриппа дізнався, що святий Василіск відпущений до родного, то приїхав у ярость. Жестоко наказав тимчасових стражів, він послав за мучеником дружину воїнів у главі з жорстоким мандріаном (помічник правителя). Зустрівши повертався святого Василіска, магістріан надів на нього важкі кайдани, а ноги взув в мідні чоботи з вбитими в підошви цвяхами, і відправив в Комани.

Доїда до одного селища, в знойний дні путники зупинилися в будинку жінок Трояни. Воины пошли в будинок відпочити і підсипати їжу, а святий мученик Василиска прив'язаний до сухому дереву. Стоя в тяжких оках під раскаленним сонцем, святий молився Богу. Взагалі послышался Голос свыше: "Не бойся, Я з тобою". Земля заколебалась, і з скали забил джерело. Магнин, воины и Трояна, остраяні землетрусом, вибігали з дому. Поражені випадковим чудом, вони освободили мученика. К святому мученику приходили хворі жителі села і отримували лікування за його молитвою.

Коли, нарешті, мученик постарав перед Агриппою, той повелів йому принести жертву поганським богам. Мученик відповідав: "Я всякий час приношу Бог жертву хвалі та подяки". Його повели в капіще, де на Святе Василіска миттєво з Неба зійшов огонь, який спалив капіще, а стоїх у нього ідолів розбився в прах. Тоді Агриппа в безсильній ярості наказала відключити святий Василіску голову, а тіло його бросити в ріку. Кончина мученика пішла в 308 році. Християне вскоре викупили святі мощі мучениці та ночі таємно погребли на вспаханному полі. Через деякий час на цьому місці була побудована церква у ім'я святого мученика Василіска, в яку перенесли мощі. По святим молитвам мученика стали здійснитися виключення. Святитель Іоанн Златоуст (пам'ять 13 листопада) перед його смертю, що відбулися в Команах, з'явилися у сон святого мученика Василіска і вимовив: "Завтра буде разом". О підвіті святого мученика Василіска передала світові огляд його страждань, святий Євсігній (пам'ять 5 серпня).

Джерело

2ogoloshenya