Зеленський підписав закон, який посилює кримінальну відповідальність військових

У середу, 24 січня, Президент Володимир Зеленський підписав законопроект №8271. Він передбачає посилення кримінальної відповідальності військових.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

13 грудня минулого року Верховна Рада ухвалила законопроект щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану, яким передбачається додаткова відповідальність для військовослужбовців. За цим законом судам заборонено пом'якшувати покарання чи давати умовні терміни для військових, засуджених за окремі види злочинів:

  • непокора (ст. 402)
  • невиконання наказу (ст.403)
  • погрози або насильство щодо начальника (ст.405)
  • самовільне залишення військової частини (ст.407)
  • дезертирство (ст.408)
  • самовільне залишення поля бою (ст. 429)

Також закон пропонує здійснювати огляд уповноваженими посадовими особами військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння з використанням технічних засобів та тестів.

Правозахисники та громадськість закликали президента Володимира Зеленського ветувати цей закон. На сайті Офісу президента навіть з’явилась відповідна петиція, яка набрала понад 25 тисяч голосів. Також, попри критику, цей закон підтримував головнокомандувач Валерій Залужний.

У картці до законопроекту йдеться, що він надійшов до Верховної Ради за підписом президента. Таким чином, закон офіційно набув чинності.

Документ передбачає внесення відповідних змін у Кримінальний кодекс, Кодекс про адміністративні правопорушення та інші законодавчі акти нашої держави. Також зростають терміни покарання за воєнні злочини та адмінправопорушення.

2ogoloshenya